Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 86968

Dijetalna prehrana u dijabetičara


Adam Perl, Marija; Perl, Antonija
Dijetalna prehrana u dijabetičara // Dijabetičko stopalo / Hančević, Janko ; Coce, Franjo ; Božikov, Velimir (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2002. str. 263-280


Naslov
Dijetalna prehrana u dijabetičara
(Diet in Treatment of Diabetes Mellitus)

Autori
Adam Perl, Marija ; Perl, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Dijabetičko stopalo

Urednik/ci
Hančević, Janko ; Coce, Franjo ; Božikov, Velimir

Izdavač
Medicinska naklada

Grad
Zagreb

Godina
2002

Raspon stranica
263-280

ISBN
953-176-177-9

Ključne riječi
prehrana, dijabičko stopalo, dijabetes
(nutrition, diabetic foot, diabetes)

Sažetak
Šećerna bolest je metabolička bolest, tj. bolest s poremećenom izmjenom tvari u organizmu. Njezinim liječenjem se nastoje ispraviti ti poremećaji, te tako odložiti i spriječiti nastanak komplikacija koje se rezultiraju kao njihove posljedice. Jedna od mogućih komplikacija je tzv. dijabetičko stopalo, klinički pojam koji označava promjene na nogama, poglavito na stopalu kod osoba koje boluju od šećerne bolesti. Osnova liječenja je postići zadovoljavajuću regulaciju metabolizma ugljikohidrata uz suzbijanje već nastalih upalnih promjena. Tu svakako igra ulogu duljina trajanja šećerne bolesti, kao i svi prateći čimbenici koji utječu na njezinu pojavu i tijek razvoja. Pravilna prehrana je tema o kojoj se u posljednje vrijeme sve više raspravlja i piše, jer neuravnotežena prehrana može biti jedan od faktora rizika za pojavu različitih bolesti. Svakom se bolesniku, u svakoj pojedinoj bolesti nameće osnovno pitanje: što smije jesti, a što ne smije? Posebno je taj problem poznat dijabetičarima, jer je liječenje 80% tih bolesnika vezano za strogo specificiranu dijetalnu prehranu. Ona je sastavni i esencijalni dio uspješnog vođenja dijabetičkih bolesnika. Za uspješno provođenje dijetoterapije postoje točno određena pravila, a to su: broj dnevno potrebnih kalorija, sastav hrane i redovitost obroka. Dijabetičkim bolesnicima preporučuje se individualno prilagođena dijeta, s obzirom na tip dijabetesa, spol, dob, uhranjenost, radno vrijeme, tjelesnu aktivnost, primanje terapije (inzulin, antidijabetici), izražene komplikacije dijabetesa, a poštujući pri tome: navike, ukus, kulturne, socijalne i druge bolesnikove želje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0113003

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Citiraj ovu publikaciju

Adam Perl, Marija; Perl, Antonija
Dijetalna prehrana u dijabetičara // Dijabetičko stopalo / Hančević, Janko ; Coce, Franjo ; Božikov, Velimir (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2002. str. 263-280
Adam Perl, M. & Perl, A. (2002) Dijetalna prehrana u dijabetičara. U: Hančević, J., Coce, F. & Božikov, V. (ur.) Dijabetičko stopalo. Zagreb, Medicinska naklada, str. 263-280.
@inbook{inbook, year = {2002}, pages = {263-280}, keywords = {nutrition, diabetic foot, diabetes}, isbn = {953-176-177-9}, title = {Diet in Treatment of Diabetes Mellitus}, keyword = {nutrition, diabetic foot, diabetes}, publisher = {Medicinska naklada}, publisherplace = {Zagreb} }