Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Dijetalna prehrana u dijabetičara (CROSBI ID 26779)

Prilog u knjizi | stručni rad

Adam Perl, Marija ; Perl, Antonija Dijetalna prehrana u dijabetičara // Dijabetičko stopalo / Hančević, Janko ; Coce, Franjo ; Božikov, Velimir (ur.). Zagreb: Medicinska naklada, 2002. str. 263-280-x

Podaci o odgovornosti

Adam Perl, Marija ; Perl, Antonija

hrvatski

Dijetalna prehrana u dijabetičara

Šećerna bolest je metabolička bolest, tj. bolest s poremećenom izmjenom tvari u organizmu. Njezinim liječenjem se nastoje ispraviti ti poremećaji, te tako odložiti i spriječiti nastanak komplikacija koje se rezultiraju kao njihove posljedice. Jedna od mogućih komplikacija je tzv. dijabetičko stopalo, klinički pojam koji označava promjene na nogama, poglavito na stopalu kod osoba koje boluju od šećerne bolesti. Osnova liječenja je postići zadovoljavajuću regulaciju metabolizma ugljikohidrata uz suzbijanje već nastalih upalnih promjena. Tu svakako igra ulogu duljina trajanja šećerne bolesti, kao i svi prateći čimbenici koji utječu na njezinu pojavu i tijek razvoja. Pravilna prehrana je tema o kojoj se u posljednje vrijeme sve više raspravlja i piše, jer neuravnotežena prehrana može biti jedan od faktora rizika za pojavu različitih bolesti. Svakom se bolesniku, u svakoj pojedinoj bolesti nameće osnovno pitanje: što smije jesti, a što ne smije? Posebno je taj problem poznat dijabetičarima, jer je liječenje 80% tih bolesnika vezano za strogo specificiranu dijetalnu prehranu. Ona je sastavni i esencijalni dio uspješnog vođenja dijabetičkih bolesnika. Za uspješno provođenje dijetoterapije postoje točno određena pravila, a to su: broj dnevno potrebnih kalorija, sastav hrane i redovitost obroka. Dijabetičkim bolesnicima preporučuje se individualno prilagođena dijeta, s obzirom na tip dijabetesa, spol, dob, uhranjenost, radno vrijeme, tjelesnu aktivnost, primanje terapije (inzulin, antidijabetici), izražene komplikacije dijabetesa, a poštujući pri tome: navike, ukus, kulturne, socijalne i druge bolesnikove želje.

prehrana, dijabičko stopalo, dijabetes

nije evidentirano

engleski

Diet in Treatment of Diabetes Mellitus

nije evidentirano

nutrition, diabetic foot, diabetes

nije evidentirano

Podaci o prilogu

263-280-x.

objavljeno

Podaci o knjizi

Dijabetičko stopalo

Hančević, Janko ; Coce, Franjo ; Božikov, Velimir

Zagreb: Medicinska naklada

2002.

953-176-177-9

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija