Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 869600

Miskoncepcije o psihologiji kod studenata psihologije


Bajšanski, Igor; Žauhar, Valnea; Valerjev, Pavle
Miskoncepcije o psihologiji kod studenata psihologije // 23. DANI RAMIRA I ZORANA BUJASA: Knjiga sažetaka / Arambašić, Lidija ; Erceg, Inja ; Kamenov, Željka (ur.).
Zagreb: Odsjek za psihologiju, Filozofski Fakultet, Sveučilište u Zagrebu, 2017. str. 116-116 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Miskoncepcije o psihologiji kod studenata psihologije
(Misconceptions about psychology among psychology students)

Autori
Bajšanski, Igor ; Žauhar, Valnea ; Valerjev, Pavle

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
23. DANI RAMIRA I ZORANA BUJASA: Knjiga sažetaka / Arambašić, Lidija ; Erceg, Inja ; Kamenov, Željka - Zagreb : Odsjek za psihologiju, Filozofski Fakultet, Sveučilište u Zagrebu, 2017, 116-116

Skup
23. Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 06-08.04.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Pogrešne predodžbe, metakognicija, procjena sigurnosti
(Misconceptions, metacognition, judgment of confidence)

Sažetak
Pogrešne predodžbe o psihologiji široko su rasprostranjene među psiholozima, ali i kod studenata psihologije. Cilj je istraživanja bio ispitati razlike u stupnju prihvaćanja pogrešnih predodžbi o psihologiji između studenata prve godine preddiplomskog studija psihologije i studenata diplomskog studija psihologije. Nadalje, ispitana je i povezanost između prihvaćanja pogrešnih predodžbi i metakognitivnih procjena sigurnosti u točnost odgovora, kao i povezanost između prihvaćanja pogrešnih predodžbi i metakognitivnih procjena sigurnosti u točnost odgovora, kao i povezanost između prihvaćanja pogrešnih predodžbi i različitih samoprocjena stilova mišljenja. U istraživanju je sudjelovalo 126 studenata prve godine preddiplomskog studija psihologije i 92 studenta diplomskog studija psihologije Sveučilišta u Rijeci, Zadru i Mostaru. Sudionici su ispunjavali test pogrešnih predodžbi o psihologiji koji je uključivao 64 tvrdnje, a za svaku su tvrdnju procjenjivali vlastitu sigurnost u točnost odgovora. Test je uključivao tvrdnje koje se odnose na široko rasprostranjene pogrešne predodžbe o psihologiji, a sadržajno je pokrivao različita područja psihologije. Osim toga, korišteni su i upitnici Aktivnog otvorenog mišljenja, Potrebe za kognicijom, Epistemičkog stila (standardni i intelektualni stil) i paranormalnih vjerovanja. Studenti diplomskog studija pokazali su manji stupanj prihvaćanja pogrešnih predodžbi (31%) u odnosu na studente prve godine preddiplomskog studija (45%), kao i manju pretjeranu samouvjerenost. Međutim, kod obje grupe studenata stupanj prihvaćanja pogrešnih predodđbi je visok, a obje grupe studenata pokazuju i pretjeranu samouvjerenost u točnost vlastitih odgovora. Prihvaćanje pogrešnih predodžbi visoko je pozitivno povezano s pretjeranom samouvjerenošću kod obje grupe studenata. Prihvaćanje pogrešnih predodžbi bilo je negativno povezano s aktivnim otovorenim mišljenjem, potrebom za kognicijom i intelektualnim epistemičkim stilom, a pozitivno sa standardnim epistemičkim stilom i s paranormalnim vjerovanjima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-4139 - Metakognicija kod kategorijalnog učenja, mišljenja i razumijevanja (Dražen Domijan, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka,
Sveučilište u Zadru

Citiraj ovu publikaciju

Bajšanski, Igor; Žauhar, Valnea; Valerjev, Pavle
Miskoncepcije o psihologiji kod studenata psihologije // 23. DANI RAMIRA I ZORANA BUJASA: Knjiga sažetaka / Arambašić, Lidija ; Erceg, Inja ; Kamenov, Željka (ur.).
Zagreb: Odsjek za psihologiju, Filozofski Fakultet, Sveučilište u Zagrebu, 2017. str. 116-116 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Bajšanski, I., Žauhar, V. & Valerjev, P. (2017) Miskoncepcije o psihologiji kod studenata psihologije. U: Arambašić, L., Erceg, I. & Kamenov, Ž. (ur.)23. DANI RAMIRA I ZORANA BUJASA: Knjiga sažetaka.
@article{article, year = {2017}, pages = {116-116}, keywords = {misconceptions, metacognition, judgment of confidence}, title = {Misconceptions about psychology among psychology students}, keyword = {misconceptions, metacognition, judgment of confidence}, publisher = {Odsjek za psihologiju, Filozofski Fakultet, Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }