Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Potencijal domaćih sorti soje u proizvodnji funkcionalne hrane (CROSBI ID 646474)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Josipović, Ana ; Sudarić, Aleksandra ; Matoša Kočar, Maja ; Markulj Kulundžić, Antonela Potencijal domaćih sorti soje u proizvodnji funkcionalne hrane // Zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek : Tuzla: Studio HS internet, 2017. str. 116-131

Podaci o odgovornosti

Josipović, Ana ; Sudarić, Aleksandra ; Matoša Kočar, Maja ; Markulj Kulundžić, Antonela

hrvatski

Potencijal domaćih sorti soje u proizvodnji funkcionalne hrane

Soja (Glycine max (L.) Merr.) kao jedna od najzastupljenijih bjelančevinastih i uljnih kultura u svijetu čini važan dio ljudske prehrane te se nalazi u velikom broju namirnica. Zrno soje u najvećem postotku zauzimaju bjelančevine i ulje, ali je izvor i mnogih fitokemikalija kao što su izoflavoni, saponini, fitinska kiselina te fitosteroli. Utjecaj ovih fitokemikalija dokazan je brojnim istraživanjima koja potvrđuju da prehrana bogata sojom pospješuje prevenciju raka, kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze te simptoma menopauze. Navedene fitokemikalije čine aktivne sastojke funkcionalne hrane koja osim osnovne nutritivne vrijednosti ima i pozitivan utjecaj na opće zdravlje ljudi te smanjuje rizik razvoja pojedinih bolesti po principu prevencije. Značaj soje u kontekstu funkcionalne hrane proizlazi najviše iz kvalitete, odnosno kemijskog sastava njenog zrna, što je i jedan od najvažnijih ciljeva u oplemenjivanju ove kulture. Među najznačajnija svojstva kvalitete zrna soje ubrajaju se količina bjelančevina i ulja, sastav i količina masnih kiselina u ulju, šećera, posebice oligosaharida te izoflavona. Cilj ovog rada je pregled dosadašnjih istraživanja kvalitete zrna soje domaćeg sortimenta uz osvrt na oplemenjivački rad na poboljšanju genetske osnove za kvalitetu zrna čime dobivamo uvid u potencijal sorti kao sirovine za proizvodnju funkcionalne hrane.

soja, funkcionalna hrana, domaće sorte, oplemenjivanje

nije evidentirano

engleski

Potential of native soybean cultivars in production of functional food

nije evidentirano

soybean, functional food, native cultivars, breeding

nije evidentirano

Podaci o prilogu

116-131.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja"

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek : Tuzla: Studio HS internet

978-953-7005-45-0

Podaci o skupu

Nepoznat skup

poster

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija