Potencijal domaćih sorti soje u proizvodnji funkcionalne hrane (CROSBI ID 646474)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Josipović, Ana ; Sudarić, Aleksandra ; Matoša Kočar, Maja ; Markulj Kulundžić, Antonela
hrvatski
Potencijal domaćih sorti soje u proizvodnji funkcionalne hrane
Soja (Glycine max (L.) Merr.) kao jedna od najzastupljenijih bjelančevinastih i uljnih kultura u svijetu čini važan dio ljudske prehrane te se nalazi u velikom broju namirnica. Zrno soje u najvećem postotku zauzimaju bjelančevine i ulje, ali je izvor i mnogih fitokemikalija kao što su izoflavoni, saponini, fitinska kiselina te fitosteroli. Utjecaj ovih fitokemikalija dokazan je brojnim istraživanjima koja potvrđuju da prehrana bogata sojom pospješuje prevenciju raka, kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze te simptoma menopauze. Navedene fitokemikalije čine aktivne sastojke funkcionalne hrane koja osim osnovne nutritivne vrijednosti ima i pozitivan utjecaj na opće zdravlje ljudi te smanjuje rizik razvoja pojedinih bolesti po principu prevencije. Značaj soje u kontekstu funkcionalne hrane proizlazi najviše iz kvalitete, odnosno kemijskog sastava njenog zrna, što je i jedan od najvažnijih ciljeva u oplemenjivanju ove kulture. Među najznačajnija svojstva kvalitete zrna soje ubrajaju se količina bjelančevina i ulja, sastav i količina masnih kiselina u ulju, šećera, posebice oligosaharida te izoflavona. Cilj ovog rada je pregled dosadašnjih istraživanja kvalitete zrna soje domaćeg sortimenta uz osvrt na oplemenjivački rad na poboljšanju genetske osnove za kvalitetu zrna čime dobivamo uvid u potencijal sorti kao sirovine za proizvodnju funkcionalne hrane.
soja, funkcionalna hrana, domaće sorte, oplemenjivanje
nije evidentirano
engleski
Potential of native soybean cultivars in production of functional food
nije evidentirano
soybean, functional food, native cultivars, breeding
nije evidentirano
Podaci o prilogu
116-131.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja"
Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek : Tuzla: Studio HS internet
978-953-7005-45-0
Podaci o skupu
Nepoznat skup
poster
29.02.1904-29.02.2096