Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj otopljenog kisika na kvalitetu voćnih sokova pakiranih u višeslojnu, plastičnu i staklenu ambalažu (CROSBI ID 409964)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jonjić, Maja Utjecaj otopljenog kisika na kvalitetu voćnih sokova pakiranih u višeslojnu, plastičnu i staklenu ambalažu / Jakobek, Lidija (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Jonjić, Maja

Jakobek, Lidija

hrvatski

Utjecaj otopljenog kisika na kvalitetu voćnih sokova pakiranih u višeslojnu, plastičnu i staklenu ambalažu

U ovom radu praćen je utjecaj otopljenog kisika na kvalitetu voćnih sokova pakiranih u staklenu (GL70 i GL71), višeslojnu (84) i plastičnu ambalažu (PET) tijekom 90 dana skladištenja. Kvaliteta sokova određivala se praćenjem sljedećih parametara: količine ukupnih polifenola, ukupnih antocijanina, ukupne kiselosti i topive suhe tvari. Ukupni polifenoli određeni su Folin-Ciocalteau metodom, ukupni antocijanini pH-diferencijalnom metodom, ukupna kiselost potenciometrijskom titracijom. Topiva suha tvar određena je refraktometrom, a otopljeni kisik oksimetrom. Rezultati su pokazali da je došlo do povećanja ukupnih polifenola te smanjenja ukupnih antocijanina. Ukupna kiselost pokazala je fluktuaciju dok se topiva suha tvar neznatno smanjila. Koncentracija otopljenog kisika se blago smanjivala tijekom skladištenja. Moguće je da su oksidacijske reakcije uzrokovale spomenute promjene, no nije pronađena korelacija između promjena u parametrima kvalitete te u smanjenu koncentracije kisika. Promjene su bile statistički značajne kod smanjenja ukupnih antocijanina i povećanja ukupnih polifenola unutar 90 dana skladištenja za sve tri vrste ambalaže.

voćni sok ; staklena ambalaža ; višeslojna ambalaža ; plastična ambalaža ; polifenoli

nije evidentirano

engleski

Influence of dissolved oxygen on the quality of fruit juices packaged in multilayer, plastic and glass packaging materials

nije evidentirano

fruit juice ; glass packaging ; multilayer packaging ; plastic packaging ; polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

10.03.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija