Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 868581

Hranidba kobila u laktaciji


Baban, Mirjana; Gregić, Maja; Ivanković, Ante; Ramljak, Jelena; Domaćinović, Matija; Gantner, Vesna; Potočnik, Klemen
Hranidba kobila u laktaciji // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 56 (2014), 89-93 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)


Naslov
Hranidba kobila u laktaciji
(Feeding of lactating mares)

Autori
Baban, Mirjana ; Gregić, Maja ; Ivanković, Ante ; Ramljak, Jelena ; Domaćinović, Matija ; Gantner, Vesna ; Potočnik, Klemen

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 56 (2014); 89-93

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
Kobila, laktacija, hranidba, hranjive potrebe, kondicija
(Mare, lactation, nutrition, nutrition needs, body condition)

Sažetak
Pravilno izbalansiran obrok kobile nakon ždrijebljenja pozitivno će se odraziti na oporavak kobile, sljedeći spolni ciklus, vraćanje u prvobitnu kondiciju, napredak ždrjebeta te sastav i količinu kobiljeg mlijeka. Razdoblje u kojem se kobila treba vratiti u prvobitno kondicijsko stanje, a ujedno namirivati uzdržne i produktivne potrebe za hranjivim tvarima, iznimno je zahtjevno. Kobile u prva tri mjeseca laktacije proizvedu mlijeka u količini oko 3% tjelesne mase dnevno, te u tom razdoblju imaju znatno veće potrebe za hranjivim tvarima, dok kasnija razina proizvodnje mlijeka pada na 2% tjelesne mase dnevno. Dnevne potrebe toplokrvne kobile u laktaciji od 600 kg tjelesne mase za probavljivim bjelančevinama u prvom mjesecu laktacije su 1.275 g, te se postupno smanjuju do petog mjeseca laktacije za 30, 6%. Dnevni obroci u prvom mjesecu laktacije trebaju zadovoljavati 135 MJ metaboličke energije koja se u petom mjesecu laktacije smanjuje za 11, 8%, a najveće su u trećem mjesecu laktacije (142 MJ). Važno je namiriti potrebe za makro- elementima: kalcijem (61 g), fosforom (46 g), natrijem (16 g), klorom (54 g), kao i elementima u tragovima (željezom 1.250 mg, bakrom 125 mg, cinkom 625 mg i magnezijem 500 mg). U hranidbi kobila u laktaciji treba osigurati i vitamine topive u mastima: vitamin A (90.000 IJ), D (12.000 IJ) i E (600 mg). Sastavi obroka koji bi zadovoljavali dnevne potrebe kobila u laktaciji za hranjivim tvarima ovise o sustavu držanja, godišnjem dobu, raspoloživim krmivima i zdravstvenom stanju jedinke. Pristupi li se individualnoj hranidbi kobile nakon ždrijebljenja, vodeći računa o uzdržnim i produktivnim potrebama za hranjivim tvarima i pravilno ih balansirajući u obroke kobila u laktaciji, brzo će se vratiti u prvobitno kondicijsko stanje, te će se dugo koristiti u uzgoju konja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiotehnologijaPOVEZANOST RADA