Kvaliteta mesa i iskorištenje trupa Crne slavonske i modernih svinja u proizvodnji kulena (CROSBI ID 237843)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Karolyi, Danijel ; Salajpal, Krešimir ; Sinjeri, Željko ; Kovačić, Damir ; Jurić, Ivan ; Đikić, Marija
hrvatski
Kvaliteta mesa i iskorištenje trupa Crne slavonske i modernih svinja u proizvodnji kulena
U radu su istraživana svojstva kvalitete mesa (pH i boja m. longissimus dorsi), neki pokazatelji stresa u krvi (CK - kreatin kinaza, LDH - laktat dehidrogenaza, AST – aspartat aminotranferaza i glukoza) i namjensko iskorištenje trupa u proizvodnji Slavonskog kulena kod Crne slavonske (CS) i modernih križanaca svinja: domaće bijele (DB) i domaće bijele x durok (DBxD). CS svinje imale su najnižu (P<0, -05) CK i AST aktivnost u serumu što ukazuje na slabiju stresnu osjetljivost. Vrijednosti mišićnog pH bile su unutar granice normalne kakvoće mesa kod svih istraživanih genotipova. Starije CS i DBxD svinje imale poželjniju boju mesa za proizvodnju kulena. Namjensko iskorištenje (%) butova bilo je najniže kod CS svinja (29, 31 % od osnovnog dijela i 7, 04 % u odnosu na klaonički obrađeni trup, P<0, -05). Skupina DBxD tovljenika imala je najviše namjensko iskorištenje leđa (34, 14 % i 4, 93 %, P<0, 05), a skupina DB najnižu iskoristivost vratnog dijela (22, 31 % i 1, 12 %, P<0, 05). Ukupna namjenska iskoristivost osnovnih dijelova trupa za preradu u kulen kod CS svinja bila je značajno niža nego kod DBxD skupine (26, 75 % prema 32, 33 %, P< 0, 05). Namjensko iskorištenje trupa za proizvodnju kulena bilo je više u skupini DBxD tovljenika (19, 85 %, P< 0, 05) u odnosu na CS (16, 26 %) i HB (16, 28 %) tovljenike.
svinje ; Crna slavonska svinja ; kvaliteta mesa ; Slavonski kulen
nije evidentirano
engleski
Meat quality and trimmed cut yield in Black slavonian and modern pigs used in the production of slavonian kulen
nije evidentirano
Pigs ; Black Slavonian pig ; meat quality ; Slavonian Kulen
nije evidentirano