Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Problem modeliranja operativnih rizika u bankarstvu (CROSBI ID 409940)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Budimir Šoško, Gabrijela Problem modeliranja operativnih rizika u bankarstvu / Jakovčević, Drago (mentor); Zagreb, Ekonomski fakultet, Zagreb, . 2011

Podaci o odgovornosti

Budimir Šoško, Gabrijela

Jakovčević, Drago

hrvatski

Problem modeliranja operativnih rizika u bankarstvu

U radu je prikazana kritička valorizacija postojećih metoda izračuna kapitalnog zahtjeva za operativni rizik koju propisuje Basel II, Direktiva Europske unije o kapitalnom zahtjevu, Zakon o kreditnim institucijama i ostale pripadajuće odluke koje pokrivaju ovu problematiku, sa posebnim osvrtom na probleme sa kojima se pritom suočavaju banke, s naglaskom na mjerljivost operativnih rizika u uvjetima nedovoljnog iskustva u području modeliranja operativnog rizika u bankarstvu. Detaljno su prikazane glavne tehničke prepreke u smislu nepreciznosti u prognoziranju distribucije gubitaka uvjetovanih rijetkim i neočekivanim događajima kao i zbog utjecaja sadržajnih prepreka na preciznost ulaznih parametara za izračun dijela koji se odnosi na očekivani gubitak. Sadržajne prepreke obuhvaćaju nemogućnost prepoznavanja i kvantifikacije svih relevantnih, k tome i specifičnih, čimbenika iz unutarnjeg i vanjskog okružja bez kojih je upitna čvrstoća modela. Uzimajući u obzir činjenicu, da je, iako još uvijek nedostatna, dosadašnja bankarska praksa pokazala da je pristup distribucije gubitaka, za sada najbolji pristup, u radu su prikazane njegove prednosti i nedostaci te je napravljen kratki osvrt na situaciju u hrvatskom bankarskom sustavu.

Operativni rizik, Basel II, Direktiva Europske unije o kapitalnom zahtjevu, Zakon o kreditnim institucijama, upravljanje operativnim rizikom, mjerenje operativnog rizika, pristup distribucije gubitaka, problemi u dizajniranju modela distribucija frekvencija, distribucija intenziteta, distribucija gubitaka.

nije evidentirano

engleski

The Problem of Modeling of Operational Risk in Banking Industry

nije evidentirano

Operational risk, Basel II, Capital Requirements Directive, Law on credit institution, Operational risk management, Measurement of operational risk, Loss distribution approach, Operational risks modelling problems, frequency distribution, severity distribution, loss distribution.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

154

16.06.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Ekonomski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Ekonomija