Korištenje saznanja o polifenolnom profilu hrvatskih vina u marketinške svrhe (CROSBI ID 237831)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Rastija, Vesna ; Mihaljević, Kristina ; Drenjančević, Mato ; Jukić, Vladimir
hrvatski
Korištenje saznanja o polifenolnom profilu hrvatskih vina u marketinške svrhe
Umjerena i redovita konzumacija vina povezana je s brojnim blagotvornim učincima vina na zdravlje čovjeka. Ti učinci su povezani s polifenolnim supstancijama iz vina koje imaju najsnažniji utjecaj na bolesti srca i krvnih žila. Polifenolne sastavnice vina su također zaslužne za antikancerogeno, neuroprotektivno i antidijabetičko djelovanje. Na temelju toga vino se, posebice crno, može smatrati funkcionalnom hranom koja ima i dokazano farmakološko djelovanje. Hrvatska obiluje vinorodnim područjima i kvalitetnim vinima, ali su te činjenice slabo iskorištene u marketinške svrhe. Crna vina iz Srednje i Južne Dalmacije imaju najveći sadržaj polifenola, što se pripisuje povoljnijim klimatskim uvjetima koji uvelike utječu na formiranje tih tvari u grožđu tijekom zriobe. Međutim, neka vina iz kontinentalne Hrvatske svojom kvalitetom ne zaostaju za dalmatinskim vinima. Naša se vina moraju istaknuti iz mase stranih, uvoznih vina koja su mahom jeftinija, ali ne nužno i slabije kvalitete od hrvatskih te privući kupca i u našoj zemlji, a posebice u inozemstvu. Navedene činjenice treba maksimalno iskoristiti u strategiji prodaje, distribucije, promocije i marketinga hrvatskih vina.
polifenoli ; hrvatska vina ; funkcionalna hrana ; marketing
nije evidentirano
engleski
Using Knowledge of the Polyphenolic Profile of Croatian Wines for Marketing Purposes
nije evidentirano
polyphenols ; Croatian wine ; functional food ; marketing
nije evidentirano
Podaci o izdanju
5
2016.
39-56
objavljeno
1848-6231
1848-8951
10.21857/yrvgqtpxw9