Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Upravljanje informacijama o građevinama temeljeno na izmjeri totalnom stanicom i laserskim skeniranjem (CROSBI ID 780176)

Druge vrste radova | ostalo

Stančić, Baldo ; Roić, Miodrag ; Mađer, Mario ; Vidović, Antea Upravljanje informacijama o građevinama temeljeno na izmjeri totalnom stanicom i laserskim skeniranjem // Zbornik radova: Crkva sv. Nikole u Starom Gradu, povijest, vjera, kultura. Urednik mr. sc. Vinko Tarbušković. 2016.

Podaci o odgovornosti

Stančić, Baldo ; Roić, Miodrag ; Mađer, Mario ; Vidović, Antea

hrvatski

Upravljanje informacijama o građevinama temeljeno na izmjeri totalnom stanicom i laserskim skeniranjem

U ovom radu predstavljena je izmjera i vizualizacija crkve sv. Nikole u Starome Gradu na otoku Hvaru. Izmjera crkve obavljena je laserskim skenerom i bezdodirnom mjernom stanicom uz primjenu prisilnog centriranja. Rezultat projekta je 3D model crkve koji je zbog svoje kvalitete bilo moguće koristiti za izradu nacrta, raznih presjeka i pogleda koji su potom korišteni za potrebe obnove crkve. Temeljem izrađenog 3D modela napravljena je i multimedijalna prezentacija o crkvi sv. Nikole. Time je pokazana dodatna mogućnost primjene rezultata 3D izmjere. Korištenje dostupne tehnologije i metoda geodetske izmjere čini izvrsnu osnovu i za modeliranje informacija o građevinama (engl. Building Information Modelling – BIM) s ciljem učinkovitijeg upravljanja građevinama.

3D izmjera, vizualizacija, 3D model, bezdodirno mjerenje duljina

Ovo je prijevod na hrvatski jezik rada prezentiranog i objavljenog u zborniku radova 6. međunarodne konferencije o inženjerskoj geodeziji - INGEO 2014, održane u Pragu 03. i 04. travnja 2014.

engleski

Building information management based on total station measurements and laser scanning

nije evidentirano

3D measurement ; 3D model visualisation ; reflectorless distance measurement

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zbornik radova: Crkva sv. Nikole u Starom Gradu, povijest, vjera, kultura. Urednik mr. sc. Vinko Tarbušković

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geodezija