Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Priprema tehnološke vode za industrijsku proizvodnju piva (CROSBI ID 646095)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Lončarić, Ante ; Kovač, Tihomir ; Nujić, Marija ; Habuda-Stanić, Mirna Priprema tehnološke vode za industrijsku proizvodnju piva // 7th International Scientific and Professional Conference Water for all : abstracts / Mirna, Habuda-Stanić (ur.). Osijek, 2017. str. 80-80

Podaci o odgovornosti

Lončarić, Ante ; Kovač, Tihomir ; Nujić, Marija ; Habuda-Stanić, Mirna

hrvatski

Priprema tehnološke vode za industrijsku proizvodnju piva

Voda je vrlo važna sirovina za proizvodnju piva jer pivo sadrži 85 - 95% vode. Prema Pravilniku o temeljnim zahtjevima za pivo i pivu slične proizvode (NN 6/98), tehnološka voda koja se koristi za proizvodnju piva mora u fizikalnom, kemijskom i mikrobiološkom smislu odgovarati kvaliteti vode za piće, čije karakteristike su propisane Pravilnikom o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju (NN 125/13). Kako bi pivovare bile neovisne o gradskim vodovodima često imaju svoje vlastite izvore-bunare. U prirodnim vodama uvijek postoje određene količine raznih otopljenih tvari. Ovisno o otopljenim mineralnim tvarima, vode se dijele na meke, srednje tvrde i tvrde vode. Tehnologija obrade voda u pivarstvu je vrlo važna jer kvaliteta odnosno vrsta piva značajno ovisi o njoj, stoga u većini slučajeva pivovare provode obradu vode u svrhu dobivanja tehnološke vode za proizvodnju piva određenih karakteristika. Kada govorimo o obradi vode u pivovarama s vlastitim izvorima vode koje sadržavaju veće količine željeza, mangana i arsena, tada bi obrada vode svakako uključivala uklanjanje manganovih odnosno feratnih bikarbonata putem pješčanih filtera i aeracije, uklanjanje mikroorganizama doziranjem klora, uklanjanje slobodnog klora i ostalih primjesa adsorpcijom na aktivnom ugljenu te pročišćavanje vode putem membranskih metoda odnosno reverzne osmoze. Navedenom obradom vode se može dobiti voda s optimalnim vrijednostima koja je spremna za proizvodnju piva.

pješčani filteri, osmoza, dekarbonizacija, dezinfekcija

nije evidentirano

engleski

Water preparation for industryal brewing

nije evidentirano

sand filters, osmosis, decarbonisation, disinfection

nije evidentirano

Podaci o prilogu

80-80.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

7th International Scientific and Professional Conference Water for all : abstracts

Mirna, Habuda-Stanić

Osijek:

978-953-7005-47-4

Podaci o skupu

International Scientific and Professional Conference Water for all (7 ; 2017)

poster

09.03.2017-10.03.2017

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija