Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 866938

Uloga integriranog upravljanja razvoja u obalnom području i očuvanju obale


Štanfel, Matjaž; Kordić, Branko; Pribičević, Boško; Đapo, Almin
Uloga integriranog upravljanja razvoja u obalnom području i očuvanju obale // Ekscentar : časopis studenata Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 19 (2016), 92-97 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)


Naslov
Uloga integriranog upravljanja razvoja u obalnom području i očuvanju obale
(Role of integrated coastal zone management in coastal protection)

Autori
Štanfel, Matjaž ; Kordić, Branko ; Pribičević, Boško ; Đapo, Almin

Izvornik
Ekscentar : časopis studenata Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (1331-4939) 19 (2016); 92-97

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
Integrirano upravljanje razvoja u obalnom području, zakonodavni i institucionalni okvir, zaštita okoliša, EUROSION, BLUEMED
(Integrated coastal zone management, legislative and institutional framework, environmental protection, EUROSION, BLUEMED)

Sažetak
Obalno područje predstavlja bogat i osjetljiv ekosustav koji je u današnje vrijeme ugrožen porastom stanovništva, industrijalizacijom i klimatskim promjenama. Kao jedan od zabrinjavajućih posljedica je dugoročni relativni gubitak volumena obale koji predstavlja ozbiljnu prijetnju gospodarskoj, društveno-kulturnoj i ekološkoj održivosti obalnog područja. Kao odgovor na navedeno, međunarodna zajednica ulaže značajna sredstva i napore u koncept integriranog upravljanja razvojem obalnih područja (IUOP) vodeći računa o održivom razvoju i prijetnji obalne erozije. Direktive EU usmjerene ka ujedinjenju zemalja u provedbi koncepta integriranog upravljanja predstavljaju temelj za očuvanje i daljnju reakciju na nepovoljan trend onečišćenja morskog i obalnog područja. Geodetska struka nameće se kao bitan faktor u provedbi IUOP-a zbog činjenice da je za analizu utjecaja obalne erozije potrebno prikupiti precizne i točne prostorne podatke i obaviti kvalitetnu GIS analizu sa ciljem stvaranja modela kretanja obalne linije u budućnosti i izradom karata opasnosti u obalnom području.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeodezijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
007-0072974-2281 - Suvremene geodetske ultrazvučne metode u održivom razvoju krških područja (Boško Pribičević, )

Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb