Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antun Mihanović u kontekstu obiteljskog podrijetla i društvenih veza (CROSBI ID 780166)

Druge vrste radova | rukopis

Krpan Smiljanec, Marina Antun Mihanović u kontekstu obiteljskog podrijetla i društvenih veza // rukopis, neobjavljen, izlaganje održano 10.lipnja 2016. u Klanjcu. 2016.

Podaci o odgovornosti

Krpan Smiljanec, Marina

hrvatski

Antun Mihanović u kontekstu obiteljskog podrijetla i društvenih veza

Antun Mihanović potječe iz stare plemenitaške obitelj Petropoljskih. Rođen je i odrastao u činovničkoj obitelji koja je od samih začetaka održavala prijateljske odnose s najznačajnijim intelektualcima svoga vremena. Kao izvrstan učenik u gimnaziji i student na akademiji, Mihanović i dalje gradi društvene odnose koji će se odraziti u njegovim političkim i kulturnim stavovima i književnom radu. Premda je dugi niz godina izbivao iz domovine, povremeno ju je posjećivao i njegovao veze s članovima obitelji i prijateljima, prvenstveno u druželjubivoj i domoljubnoj atmosferi zagorskih kurija i dvoraca. Ženidbenim vezama Mihanovići su stvorili široku obiteljsku mrežu među kojim članovima su se isticali intelektualci, političari, umjetnici. I takvo okruženje je zasigurno je oblikovalo njegovu ličnost i rad. O višegeneracijskoj povezanosti govori i npr. podatak da je jedini Mihanovićev samostojeći spomenik postavljen na klanječki istoimeni trg, podigao njegov prapranećak Robert Frangeš Mihanović.

Antun Mihanović, obitelj, društvene veze

nije evidentirano

engleski

Antun Mihanović in family background and social relations context

nije evidentirano

Antun Mihanović, family, social relationships

nije evidentirano

Podaci o izdanju

rukopis, neobjavljen, izlaganje održano 10.lipnja 2016. u Klanjcu

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povijest