Utjecaj sastojaka na reološka svojstva majoneze s dodatkom pulpe marelice (CROSBI ID 646071)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Ibrišimović, Martina ; Šubarić, Drago
hrvatski
Utjecaj sastojaka na reološka svojstva majoneze s dodatkom pulpe marelice
Reološka svojstva predstavljaju bitan čimbenik pri definiranju parametara kakvoće prehrambenih proizvoda. U ovom radu ispitivan je utjecaj sastojaka na reološka svojstva salatne majoneze s dodatkom pulpe marelice. Ispitivani sastojci su ugljikohidrati (glukoza, saharoza, maltodekstrin), žumanjak jajeta (svježi, pasterizirani) i mliječna komponenta (punomasno mlijeko u prahu, kazein, proteini sirutke, proteini soje). Proces homogenizacije majoneze proveden je sustavom rotor-stator pri brzini rotora 10 000 o/min u vremenu od tri minute. Mjerenje reoloških svojstava svježe proizvedene majoneze provedeno je pri temperaturi 25 °C na rotacijskom viskozimetru s koncentričnim cilindrima. Iz dobivenih eksperimentalnih podataka izračunati su reološki parametri: koeficijent konzistencije, prividna viskoznost i indeks tečenja. Rezultati istraživanja pokazuju da mliječna komponenta, vrsta ugljikohidrata i žumanjka utječu na reološka svojstva salatne majoneze s dodatkom pulpe marelice. Veća prividna viskoznost i konzistencija majoneze postiže se s dodatkom proteina soje u prahu, pasteriziranog žumanjka i glukoze.
reološka svojstva ; salatna majoneza ; marelica ; suncokretovo ulje ; makovo ulje ; ugljikohidrati ; žumanjak jajeta ; mliječna komponenta
nije evidentirano
engleski
Influence of ingredients on the rheological properties of mayonnaise with addition of apricot pulp
nije evidentirano
rheological properties , salad mayonnaise ; apricot , sunflower oil ; poppy oil ; carbohydrates ; egg yolk ; milk component
nije evidentirano
Podaci o prilogu
144-154.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Hranom do zdravlja - Zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa
Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek:
978-953-7005-45-0
2232-9536
Podaci o skupu
Nepoznat skup
poster
29.02.1904-29.02.2096