Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj sastojaka na reološka svojstva majoneze s dodatkom pulpe marelice (CROSBI ID 646071)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Ibrišimović, Martina ; Šubarić, Drago Utjecaj sastojaka na reološka svojstva majoneze s dodatkom pulpe marelice // Hranom do zdravlja - Zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek, 2017. str. 144-154

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Ibrišimović, Martina ; Šubarić, Drago

hrvatski

Utjecaj sastojaka na reološka svojstva majoneze s dodatkom pulpe marelice

Reološka svojstva predstavljaju bitan čimbenik pri definiranju parametara kakvoće prehrambenih proizvoda. U ovom radu ispitivan je utjecaj sastojaka na reološka svojstva salatne majoneze s dodatkom pulpe marelice. Ispitivani sastojci su ugljikohidrati (glukoza, saharoza, maltodekstrin), žumanjak jajeta (svježi, pasterizirani) i mliječna komponenta (punomasno mlijeko u prahu, kazein, proteini sirutke, proteini soje). Proces homogenizacije majoneze proveden je sustavom rotor-stator pri brzini rotora 10 000 o/min u vremenu od tri minute. Mjerenje reoloških svojstava svježe proizvedene majoneze provedeno je pri temperaturi 25 °C na rotacijskom viskozimetru s koncentričnim cilindrima. Iz dobivenih eksperimentalnih podataka izračunati su reološki parametri: koeficijent konzistencije, prividna viskoznost i indeks tečenja. Rezultati istraživanja pokazuju da mliječna komponenta, vrsta ugljikohidrata i žumanjka utječu na reološka svojstva salatne majoneze s dodatkom pulpe marelice. Veća prividna viskoznost i konzistencija majoneze postiže se s dodatkom proteina soje u prahu, pasteriziranog žumanjka i glukoze.

reološka svojstva ; salatna majoneza ; marelica ; suncokretovo ulje ; makovo ulje ; ugljikohidrati ; žumanjak jajeta ; mliječna komponenta

nije evidentirano

engleski

Influence of ingredients on the rheological properties of mayonnaise with addition of apricot pulp

nije evidentirano

rheological properties , salad mayonnaise ; apricot , sunflower oil ; poppy oil ; carbohydrates ; egg yolk ; milk component

nije evidentirano

Podaci o prilogu

144-154.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Hranom do zdravlja - Zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek:

978-953-7005-45-0

2232-9536

Podaci o skupu

Nepoznat skup

poster

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija