Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja hladno prešanog makovog ulja (CROSBI ID 646070)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Aladić, Krunoslav ; Galović, Maja ; Šubarić, Drago Proizvodnja hladno prešanog makovog ulja // Proceedings of the 9th international scientific and professional conference With food to health / Zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravlja / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 132-143

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Aladić, Krunoslav ; Galović, Maja ; Šubarić, Drago

hrvatski

Proizvodnja hladno prešanog makovog ulja

Postupkom hladnog prešanja iz sjemenki maka (Papaver somniferum L.) dobije se kvalitetno jestivo ulje. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj procesnih parametara prešanja sjemenki maka na efikasnost proizvodnje hladno prešanog makovog ulja te njegovu kvalitetu. Prilikom prešanja mijenjani su sljedeći procesni parametri: brzina pužnice (frekvencija elektromotora), temperatura zagrijavanja glave preše i nastavak za izlaz pogače. Prešanje je provedeno sa kontinuiranom pužnom prešom. Primjenom standardnih metoda određeni su osnovni parametri kvalitete proizvedenog hladno prešanog makovog ulja. Rezultati ispitivanja pokazuju da procesni parametri hladnog prešanja značajno utječu na iskorištenje makovog ulja. Veće iskorištenje sirovog ulja i hladno prešanog makovog ulja postignuto je kod temperature zagrijavanja glave preše 100 °C, frekvencije elektromotora 25 Hz i nastavka za izlaz pogače 6 mm.

sjemenke maka ; hladno prešanje ; ulje ; procesni parametri

nije evidentirano

engleski

The production of cold-pressed poppy seed oil

The cold pressing of the poppy seeds (Papaver somniferum L.) is used to obtain high-quality edible oil. The aim of this study was to investigate the influence of process parameters of pressing poppy seeds on efficiency of production of cold-pressed poppy oil and its quality. Following process parameters were investigated: frequency, temperature of head presses, and nozzle size. Pressing was carried out with a continuous screw press. Using standard methods, the basic quality parameters of produced cold pressed poppy oil were determined. The results showed that the process parameters of cold pressing had a significant impact on the yield of poppy oil. Higher yield of crude oil and cold-pressed poppy oil was obtained at a temperature of heating head presses 100 °C, frequency of 25 Hz and using nozzle size of 6 mm.

poppy seeds ; cold pressing ; oil ; process parameters

nije evidentirano

Podaci o prilogu

132-143.

2017.

objavljeno

109:450668

Podaci o matičnoj publikaciji

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7005-45-0

Podaci o skupu

9. međunarodni znanstveno-stručni skup HRANOM DO ZDRAVLJA

poster

13.10.2016-13.10.2016

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice