Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 865847

Etiopatogeneza metaboličkog sindroma u shizofreniji – najnovije spoznaje


Nadalin, Sergej; Gudeljević, Marija; Severec, Josipa; Rebić, Jelena; Kapović, Miljenko; Buretić-Tomljanović, Alena.
Etiopatogeneza metaboličkog sindroma u shizofreniji – najnovije spoznaje // Medicina Fluminensis, 53 (2017), 1; 27-42 doi:10.21860/medflum2017_173383 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Etiopatogeneza metaboličkog sindroma u shizofreniji – najnovije spoznaje
(Etiopathogenesis of metabolic syndrome in schizophrenia – recent findings)

Autori
Nadalin, Sergej ; Gudeljević, Marija ; Severec, Josipa ; Rebić, Jelena ; Kapović, Miljenko ; Buretić-Tomljanović, Alena.

Izvornik
Medicina Fluminensis (1847-6864) 53 (2017), 1; 27-42

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Antipsihotični lijekovi ; genetika ; prehrana ; pušenje ; shizofrenija.
(Antipsychotic agents ; diet ; genetics ; schizophrenia ; smoking.)

Sažetak
Uzrok polovice do dvije trećine smrtnih ishoda bolesnika sa shizofrenijom pripisuje se kardiovaskularnim bolestima. Smatra se da visoka učestalost metaboličkog sindroma najviše povećava rizik za nastanak kardiovaskularnih oboljenja u shizofreniji. Iako je metabolički sindrom jedan od vodećih uzroka morbiditeta i mortaliteta u bolesnika sa shizofrenijom, do prije petnaestak godina istraživanje etiologije metaboličkog sindroma u shizofreniji nije predstavljalo veći znanstveni interes. Novije spoznaje ukazuju na mogućnost da bi pojačano stanje upalnog odgovora u organizmu moglo predstavljati zajedničku etiopatogenetsku podlogu u nastanku metaboličkog sindroma i shizofrenije. Primjerice, značajno povišena koncentracija proupalnih citokina te C reaktivnog proteina uočena je u bolesnika sa shizofrenijom koji nisu uzimali antipsihotične lijekove ili su ih uzimali u vrlo malim dozama, a zamijećeno je i da uzimanje inhibitora ciklooksigeneze-2, uz antipsihotičnu terapiju, može ublažiti težinu kliničkih simptoma i kognitivnih deficita u oboljelih. U ovom preglednom radu iznesene su najnovije spoznaje o ulozi okolišnih i genetičkih čimbenika u etiopatogenezi metaboličkog sindroma u shizofreniji. Mnogi mehanizmi kojima bi okolišni čimbenici, poput nezdrave prehrane i pušenja, mogli pridonijeti nastanku metaboličkog sindroma u shizofreniji ne razlikuju se značajno u odnosu na opću populaciju. Ipak, uzimanje antipsihotičnih lijekova, posebice tzv. atipičnih antipsihotika, te njihova interakcija s okolišnim čimbenicima, kao i genetičkim čimbenicima podložnosti, dodatno pridonose heterogenosti etiopatogeneze metaboličkog sindroma u shizofreniji, ali i otežavaju adekvatan terapijski pristup. Budući da su dosadašnja istraživanja uglavnom bila usredotočena na moguću poveznicu antipsihotičnih lijekova i metaboličkih abnormalnosti u oboljelih, detaljnije su razmotrene značajke nezdrave prehrane i ovisnosti o pušenju te njihova moguća povezanost s metaboličkim sindromom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Časopis indeksira:


  • Scopus


Citati