Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 865455

Suvremeni izazovi u radu (školskog) pedagoga. Zbornik u čast Stjepana Staničića


Suvremeni izazovi u radu (školskog) pedagoga. Zbornik u čast Stjepana Staničića, Rijeka: Filozofski fakultet u Rijeci, 2017 (zbornik)


CROSBI ID: 865455 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Suvremeni izazovi u radu (školskog) pedagoga. Zbornik u čast Stjepana Staničića
(Contemporary challenges in the work of educational specialists. Proceedings in honor of Stephen Staničića)

Urednik/ci
Turk, Marko ; Kušić, Siniša ; Mrnjaus, Kornelija ; Zloković, Jasminka

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, zbornik, znanstvena

Izdavač
Filozofski fakultet u Rijeci

Grad
Rijeka

Godina
2017

Stranica
333

ISBN
978-953-7975-46-3

Ključne riječi
pedagog ; školski pedagog ; izazovi u radu ;
(educational specialist ; challenges)

Sažetak
Profesija pedagoga u hrvatskoj školskoj praksi živi i djeluje nešto više od pola stoljeća. Počelo je spontano, zapošljavanjem prvog pedagoga u Osnovnoj školi „Ljubljanica“ u Zagrebu 1959. godine. Time je, smatraju stručnjaci, započelo snažnije otvaranje našeg školstva utjecajima zapadnih obrazovnih sustava. Uz to se, zapošljavanjem pedagoga, inicira svrhovitija podjela rada i profesionalizacija odgojno- obrazovnih uloga. (Stjepan Staničić u ovom Zborniku) Prve zapise o pojavi stručne službe nalazimo 1908. godine (F. Paterson, Bostonu, SAD) 1. Stručno-razvojna služba nastala je iz potrebe da se mladim ljudima pomogne pri zapošljavanju i izboru zanimanja (Priručnik za ravnatelje, 1993). U Hrvatskoj prvi stručni suradnici počinju raditi 1950-ih godina kada su započele reforme školskog sustava kao dio europeizacije školstva, gdje uz učitelje u školama rade i stručnjaci drugih pro la, kao i školski savjetnici, pedagozi, psiholozi. Od tada do danas broj zaposlenih pedagoga u Hrvatskoj imao je svoje uspone i padove, što je ovisilo o nizu čimbenika, a prije svega o stavu društva prema školi i školovanju, odgoju i obrazovanju te o brizi o djeci i mladim ljudima. Tijekom razvojnih faza društva u kojima su nastajale stručno-razvojne službe, obogaćivale su se i funkcije te mijenjali poslovi školskog pedagoga. Jedan od osnovnih ciljeva koji je postavljen pred (školske) pedagoge doprinos je znanstvenom utemeljenju pedagoškog rada te općenito podizanje kvalitete odgoja i obrazovanja, pružanje stručne pomoći učenicima i roditeljima te učiteljima, što je nužna pretpostavka razvoja svakog društva. Upravo je zato uredništvo za temu ovog Zbornika, iniciranog u čast sedamdeset godina života i pedeset godina profesionalne karijere izv. prof. dr. sc. Stjepana Staničića, odabralo suvremene izazove u radu (školskog) pedagoga. Domaći i međunarodni autori dotaknuli su se aktualnih pitanja i kroz svoja teorijska i empirijska promišljanja ponudili neke od odgovora. Kolega Stjepan Staničić nesumnjivo je svoj profesionalni put posvetio iznalaženju vrijednih odgovora koji nam mogu pomoći u daljnjem razvoju pedagoške profesije. Uredništvo ovog Zbornika uvjereno je da će kolege na svim razinama odgojno- obrazovnih ustanova prepoznati veliki napor i postignute rezultate kolege Staničića koji nam otvaraju ne samo „stara i nova pitanja“ već i „nove staze i puteve“ u obogaćivanju različitih pristupa odgoju i obrazovanju, djeci, mladima, roditeljima, odgajateljima, učiteljima i svima onima koji su u svakodnevnom kontaktu s djecom i mladima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Kornelija Mrnjaus (urednik)

Avatar Url Siniša Kušić (urednik)

Avatar Url Marko Turk (urednik)

Avatar Url Jasminka Zloković (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Suvremeni izazovi u radu (školskog) pedagoga. Zbornik u čast Stjepana Staničića, Rijeka: Filozofski fakultet u Rijeci, 2017 (zbornik)
Turk, M., Kušić, S., Mrnjaus, K. & Zloković, J. (ur.) (2017) Suvremeni izazovi u radu (školskog) pedagoga. Zbornik u čast Stjepana Staničića. Rijeka, Filozofski fakultet u Rijeci.
@book{book, year = {2017}, pages = {333}, keywords = {educational specialist, challenges}, isbn = {978-953-7975-46-3}, title = {Contemporary challenges in the work of educational specialists. Proceedings in honor of Stephen Stani\v{c}i\'{c}a}, keyword = {educational specialist, challenges}, publisher = {Filozofski fakultet u Rijeci}, publisherplace = {Rijeka} }