Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 865279

Kemijski sastav, prikupljanje i primjena pčelinjeg otrova


Jašić, Midhat; Šubarić, Drago; Glavaš Dadov, Marija; Mutapčić, Lejla; Horvat, Goran; Anđelković, Stojan
Kemijski sastav, prikupljanje i primjena pčelinjeg otrova // XXXV. savetovanje pčelara 2017. Zbornik radova / Anđelković, Stojan (ur.).
Novi Sad: Savez pčelarskih organizacija Vojvodine, 2017. str. 15-34 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Kemijski sastav, prikupljanje i primjena pčelinjeg otrova
(Chemical composition, gathering and application of bee venom)

Autori
Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Glavaš Dadov, Marija ; Mutapčić, Lejla ; Horvat, Goran ; Anđelković, Stojan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
XXXV. savetovanje pčelara 2017. Zbornik radova / Anđelković, Stojan - Novi Sad : Savez pčelarskih organizacija Vojvodine, 2017, 15-34

ISBN
978-86-89519-02-0

Skup
XXXV. savetovanje pčelara Vojvodine

Mjesto i datum
Novi Sad, Srbija, 04.03.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Pčelinji otrov, prikupljanje, primjena, kemijski sastav
(Bee venom, gathering, application, chemical composition)

Sažetak
Pčelinji otrov je izlučevina žalčanog aparata pčela koji ima funkciju da ih štiti od neprijatelja. Počinju ga proizvoditi otrovne žlijezde pčela starih tri dana, dok se maksimalna proizvodnja postiže kod pčela starih 2-3 sedmice. Svojstva pčelinjeg otrova određuje njegov hemijski sastav. Sadržaj vode u pčelinjem otrovu kreće se između 55 i 70 %, dok ostatak čine uglavnom proteini koji su, uz bioaktivne komponente, odgovorni za reakcije nakon uboda pčela. Glavna aktivna komponenta pčelinjeg otrova je melitin koji čini 50-55% suhe tvari u otrovu. Ostale tvari, zastupljene u manjim udjelima su, prije svega apamin koji je neurotoksin, adolapamin koji ima antiupalno i analgetsko djelovanje, fosfolipaza A2 koja djeluje antiupalno, hijaluronidaza koja širi krvne kapilare, promotor upale histamin, biogeni amnini kao što su dopamin i noradrenalin, inhibitori proteaze koji imaju antiupalno djelovanje i zaustavljaju krvarenje i dr. U više zemalja EU pripada kategoriji droga. Kao sastojak može se naći u nekoliko desetina proizvoda kao što su kreme, masti, melemi, injekcije itd. Zbog toga terapija pčelinjim otrovom postaje sve priznatija i prihvaćenija u suvremenoj farmaciji i medicini. Prilikom korištenja pčelinjeg otrova potreban je oprez zbog izrazito agresivnih reakcija na ljudsko tijelo. Zahvaljujući istraživanjima svojstava otrova, te razvoju tehnike i tehnologije danas su razvijeni učinkoviti sustavi za sigurno prikupljanje pčelinjeg otrova.Osim toga, brojna istraživanja i iskustva pokazuju da pojedini sastojci otrova imaju znakovit utjecaj na ljudski organizam, prije svega na pojedine bolesti. Tehnologije ekstrakcije pčelinjeg otrova iz godine u godinu napreduje, uz primjenu električnih impulsa pa nakon ekstrakcije pčele ostaju žive, Još nisu uspostavljene kvalitetne procedure prerade pčelinjeg otrova, ali se neprekidno radi na tome. Zbog sastojaka koji imaju izrazito veliku biološku aktivnost pčelinji otrov dobiva sve značajniju primjenu u farmaciji, medicini i kozmetici. Prikupljanje, standardizacija i primjena pčelinjeg otrova je izazov i za pčelare a i za farmaceutsku industriju, alternativnu medicinu, apiterapiju i sl.

Izvorni jezik
Bos

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek