Morfološke karakteristike plodova autohtonih sorata s potencijalom za proizvodnju stolnih maslina (CROSBI ID 645709)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Krapac, Marin ; Brkić Bubola, Karolina ; Zović, Lucija
hrvatski
Morfološke karakteristike plodova autohtonih sorata s potencijalom za proizvodnju stolnih maslina
Proizvodnja plodova maslina za konzerviranje u Republici Hrvatskoj gotovo ne postoji i samo je djelomično prisutna u pojedinim domaćinstvima. Razlozi neprakticiranja ovakvog načina prerade plodova su višestruki poput nepostojanja tradicije proizvodnje, velikog udjela manualnog rada u berbi maslina, čestih oštećenja plodova uzrokovana biotičkim ili abiotičkim čimbenicima te neistraženosti potencijala autohtonog sortimenta za stolnu proizvodnju. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi potencijal autohtonih sorata Buže, Istarske bjelice, Bove i Buže puntože za proizvodnju stolnih maslina te ga usporediti s osobinama talijanske sorte Ascolana tenera koja se inače koristi u tu svrhu. Ubrani su zdravi, nedeformirani i zeleni plodovi, a morfološko opisivanje ploda i koštice je provedeno prema deskriptorima Međunarodnog savjeta za masline. Ascolana tenera ima najdeblje (13, 05±1, 54 mm), a Bova (8, 20±1, 58 mm) najtanje meso ploda. Masa mesa ploda je najveća kod Ascolane tenere (6, 41±0, 83 g), dok kod sorti Buža iznosi (4, 59±0, 79 g), Buža puntoža (3, 63±0, 60 g), Bova (2, 82±0, 51 g), a najmanja je kod Istarske bjelice (2, 09±0, 61 g). Bova ima veliku masu mesa, ali je meso tanko, što nije dobar preduvjet za konzerviranje. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da su od istraživanih autohtonih sorata za konzerviranje najprikladniji plodovi Buže i Buže puntože, no nedostatak Buže puntože je teško odvajanje mesa od koštice, pa ova sorta nije prikladna za proizvodnju otkoštenih maslina.
autohtone sorte, stolne masline, morfologija, meso ploda
nije evidentirano
engleski
The morphological characteristics of fruits from autochthonous varieties with potential for table olive production
nije evidentirano
autochtonous varieties, table olives, morphology, fruit flesh
nije evidentirano
Podaci o prilogu
24-24.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
12. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Dugalić, Krunoslav
Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica
1849-966X
Podaci o skupu
12. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim savjetovanjem - voćarstvo otočnog, obalnog i priobalnog područja
predavanje
02.03.2017-04.03.2017
Vodice, Hrvatska; Škabrnja, Hrvatska