Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Morfološke karakteristike plodova autohtonih sorata s potencijalom za proizvodnju stolnih maslina (CROSBI ID 645709)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Krapac, Marin ; Brkić Bubola, Karolina ; Zović, Lucija Morfološke karakteristike plodova autohtonih sorata s potencijalom za proizvodnju stolnih maslina // 12. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Dugalić, Krunoslav (ur.). Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica, 2017. str. 24-24

Podaci o odgovornosti

Krapac, Marin ; Brkić Bubola, Karolina ; Zović, Lucija

hrvatski

Morfološke karakteristike plodova autohtonih sorata s potencijalom za proizvodnju stolnih maslina

Proizvodnja plodova maslina za konzerviranje u Republici Hrvatskoj gotovo ne postoji i samo je djelomično prisutna u pojedinim domaćinstvima. Razlozi neprakticiranja ovakvog načina prerade plodova su višestruki poput nepostojanja tradicije proizvodnje, velikog udjela manualnog rada u berbi maslina, čestih oštećenja plodova uzrokovana biotičkim ili abiotičkim čimbenicima te neistraženosti potencijala autohtonog sortimenta za stolnu proizvodnju. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi potencijal autohtonih sorata Buže, Istarske bjelice, Bove i Buže puntože za proizvodnju stolnih maslina te ga usporediti s osobinama talijanske sorte Ascolana tenera koja se inače koristi u tu svrhu. Ubrani su zdravi, nedeformirani i zeleni plodovi, a morfološko opisivanje ploda i koštice je provedeno prema deskriptorima Međunarodnog savjeta za masline. Ascolana tenera ima najdeblje (13, 05±1, 54 mm), a Bova (8, 20±1, 58 mm) najtanje meso ploda. Masa mesa ploda je najveća kod Ascolane tenere (6, 41±0, 83 g), dok kod sorti Buža iznosi (4, 59±0, 79 g), Buža puntoža (3, 63±0, 60 g), Bova (2, 82±0, 51 g), a najmanja je kod Istarske bjelice (2, 09±0, 61 g). Bova ima veliku masu mesa, ali je meso tanko, što nije dobar preduvjet za konzerviranje. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da su od istraživanih autohtonih sorata za konzerviranje najprikladniji plodovi Buže i Buže puntože, no nedostatak Buže puntože je teško odvajanje mesa od koštice, pa ova sorta nije prikladna za proizvodnju otkoštenih maslina.

autohtone sorte, stolne masline, morfologija, meso ploda

nije evidentirano

engleski

The morphological characteristics of fruits from autochthonous varieties with potential for table olive production

nije evidentirano

autochtonous varieties, table olives, morphology, fruit flesh

nije evidentirano

Podaci o prilogu

24-24.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

12. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

Dugalić, Krunoslav

Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica

1849-966X

Podaci o skupu

12. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim savjetovanjem - voćarstvo otočnog, obalnog i priobalnog područja

predavanje

02.03.2017-04.03.2017

Vodice, Hrvatska; Škabrnja, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija