Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 864808

Pretvorba poljoprivrednih ostataka i energetskih kultura u energiju i proizvode dodane vrijednosti – bioulje i biougljen


Krička, Tajana; Voća, Neven; Jurišić, Vanja; Matin, Ana; Bilandžija, Nikola; Antonović, Alan; Slipčević, Danijela
Pretvorba poljoprivrednih ostataka i energetskih kultura u energiju i proizvode dodane vrijednosti – bioulje i biougljen // Proceedings SA 2017 / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 659-663 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Pretvorba poljoprivrednih ostataka i energetskih kultura u energiju i proizvode dodane vrijednosti – bioulje i biougljen
(Converting waste agricultural biomass and dedicated crops into energy and added value products - bio-oil and biochar production)

Autori
Krička, Tajana ; Voća, Neven ; Jurišić, Vanja ; Matin, Ana ; Bilandžija, Nikola ; Antonović, Alan ; Slipčević, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings SA 2017 / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 659-663

Skup
52nd Croatian and 12th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.-17.02.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Biomasa, piroliza, bioulje, biougljen
(Biomass, pyrolysis, bio-oil, biochar)

Sažetak
Biomasa je jedna od važnijih sirovina za proizvodnju obnovljivih izvora energije koji može biti djelomična zamjena za fosilna goriva. Uobičajene metode koje se primjenjuju za pretvorbu biomase u energetske svrhe su biokemijske i termokemijske metode. Piroliza je termokemijski postupak koji se provodi u odsutnosti kisika i iz kojeg se može proizvoditi tri različita proizvoda: bioulje, biougljen i sintetski plin. Na temelju navedenog, cilj projekta je odrediti potencijal različitih vrsta ostataka biomase i ostatka iz poljoprivrede, a za potrebe proizvodnje bioulja i biougljena putem pirolize.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-3328 - Pretvorba ostataka poljoprivredne proizvodnje i energetskih kultura u energiju i proizvode dodane vrijednosti – proizvodnja bioulja i biougljena (Tajana Krička, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb