Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 864801

Piroliza orezanih ostataka važnijih mediteranskih voćnih kultura – energetska karakterizacija biougljena


Bilandžija, Nikola; Jurišić, Vanja; Matin, Ana; Krička, Tajana; Grubor, Mateja; Antonović, Alan; Voća, Neven; Slipčević, Danijela
Piroliza orezanih ostataka važnijih mediteranskih voćnih kultura – energetska karakterizacija biougljena // Proceedings SA 2017 / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 632-636 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Piroliza orezanih ostataka važnijih mediteranskih voćnih kultura – energetska karakterizacija biougljena
(Pruned residues pyrolysis of major Mediteran fruit cultures - biochar energy properties)

Autori
Bilandžija, Nikola ; Jurišić, Vanja ; Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Grubor, Mateja ; Antonović, Alan ; Voća, Neven ; Slipčević, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings SA 2017 / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 632-636

Skup
52nd Croatian and 12th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.-17.02.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Mediteranske voćne kulture, orezana biomasa, piroliza, biougljen
(Mediterian fruit cultures, pruned biomass, pyrolysis, biochar)

Sažetak
Postoje brojne mogućnosti konverzije biomase u različite oblike biogoriva, a jedna od njih je i termokemijski proces piroliza. Biougljen kao jedan od nusproizvoda pirolize može se koristiti kao sirovina za proizvodnju energije. Ciljevi ovoga rada su utvrditi (I) energetska svojstva orezane biomase važnijih mediteranskih voćnih kultura (vinova loza, maslina, smokva i šipak) kao ulazne sirovine u proces pirolize (II) udio i energetska svojstva proizašlog biougljena kao potencijalne sirovine za procese izgaranja i suizgaranja. Postotni udio biougljena istraživanih vrsta iznosio je od 25, 28 (smokva) do 31, 45% (vinova loza). U odnosu na ulaznu sirovinu, proces pirolize je pozitivno utjecao na biougljen povećanjem gornje ogrjevne vrijednosti, fiksiranog ugljika i koksa, ali i negativno uslijed povećanja udjela pepela.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-3328 - Pretvorba ostataka poljoprivredne proizvodnje i energetskih kultura u energiju i proizvode dodane vrijednosti – proizvodnja bioulja i biougljena (Tajana Krička, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb