Povrće u sustavu održive poljoprivrede za turizam i izvoz (CROSBI ID 645672)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Lešić, Ružica ; Borošić, Josip ; Božić, Miroslav
hrvatski
Povrće u sustavu održive poljoprivrede za turizam i izvoz
Prognoza povećanja izvoza povrća i prerađevina polazi od poredbenih prednosti ove proizvodnje u Hrvatskoj. Pritom su nužne izmjene u sastavu proizvodnje i utemeljenje tržne infrastrukture uz osiguranje potrebnih količina za domaće tržište. Nesrazmjer izvoznih mogućnosti i rezultata posebice je zamjetan u mediteranskom području gdje postoje dobri uvjeti za tzv. "tihi" izvoz putem turističke ponude. Dati su parametri nužnog obujma proizvodnje za potrebe turizma. Tri varijantna izračuna predviđaju potražnju svježeg povrća od 13, 9 do 21, 1 tisuće tona u 2000. godini pri čemu će prosječni udio domaće turističke potrošnje biti nešto veći od 8 %. Predniost je Hrvatske u relativno maloj opterećenosti njenih tala polutantima. Raznolikost klime naših regija sa srednjom godišnjom temperaturom zraka između 10 i 17 oC omogućuje berbu različitih vrsta povrća u duljem razdoblju. Meteorološki uvjeti i svojstva tala priobalnog i brdskog mu zaleđa mogu istovremeno osigurati opskrbu svježim povrćem različitih toplinskih zahtjeva u turističkoj sezoni, a zimska i ranoproljetna berba potencijal su za izvoz povrća. Kopnena ravničarska područja sa svojim vodnim resursima idealna su za uzgoj povrća za sve vidove prerade. U sustavu održive poljoprivrede tehnologije uzgoja povrća trebaju osigurati kvalitetu po svjetskim standardima uz korištenje obnovljivih izvora vegetacijskih čimbenika i niža ulaganja.
proizvodnja i potrošnja povrća, prognoza potražnje povrća za turizam, ekološki uvjeti uzgoja povrća, proizvodna područja, elementi tehnologije u održivoj proizvodnji
nije evidentirano
engleski
Vegetables in the system of sustainable agriculture for tourism and export
nije evidentirano
vegetables production and consumption, prognoses of vegetable demand for tourism, ecological conditions for vegetable growing, production areas, elements of technology for sustainable production
nije evidentirano
Podaci o prilogu
123-137.
1995.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova znanstvenog skupa Poljoprivreda i proizvodnja hrane u novom europskom okruženju
Maceljski, Milan
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)
953-154-030-6
Podaci o skupu
Nepoznat skup
predavanje
29.02.1904-29.02.2096