Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Povrće u sustavu održive poljoprivrede za turizam i izvoz (CROSBI ID 645672)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Lešić, Ružica ; Borošić, Josip ; Božić, Miroslav Povrće u sustavu održive poljoprivrede za turizam i izvoz // Zbornik radova znanstvenog skupa Poljoprivreda i proizvodnja hrane u novom europskom okruženju / Maceljski, Milan (ur.). Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 1995. str. 123-137

Podaci o odgovornosti

Lešić, Ružica ; Borošić, Josip ; Božić, Miroslav

hrvatski

Povrće u sustavu održive poljoprivrede za turizam i izvoz

Prognoza povećanja izvoza povrća i prerađevina polazi od poredbenih prednosti ove proizvodnje u Hrvatskoj. Pritom su nužne izmjene u sastavu proizvodnje i utemeljenje tržne infrastrukture uz osiguranje potrebnih količina za domaće tržište. Nesrazmjer izvoznih mogućnosti i rezultata posebice je zamjetan u mediteranskom području gdje postoje dobri uvjeti za tzv. "tihi" izvoz putem turističke ponude. Dati su parametri nužnog obujma proizvodnje za potrebe turizma. Tri varijantna izračuna predviđaju potražnju svježeg povrća od 13, 9 do 21, 1 tisuće tona u 2000. godini pri čemu će prosječni udio domaće turističke potrošnje biti nešto veći od 8 %. Predniost je Hrvatske u relativno maloj opterećenosti njenih tala polutantima. Raznolikost klime naših regija sa srednjom godišnjom temperaturom zraka između 10 i 17 oC omogućuje berbu različitih vrsta povrća u duljem razdoblju. Meteorološki uvjeti i svojstva tala priobalnog i brdskog mu zaleđa mogu istovremeno osigurati opskrbu svježim povrćem različitih toplinskih zahtjeva u turističkoj sezoni, a zimska i ranoproljetna berba potencijal su za izvoz povrća. Kopnena ravničarska područja sa svojim vodnim resursima idealna su za uzgoj povrća za sve vidove prerade. U sustavu održive poljoprivrede tehnologije uzgoja povrća trebaju osigurati kvalitetu po svjetskim standardima uz korištenje obnovljivih izvora vegetacijskih čimbenika i niža ulaganja.

proizvodnja i potrošnja povrća, prognoza potražnje povrća za turizam, ekološki uvjeti uzgoja povrća, proizvodna područja, elementi tehnologije u održivoj proizvodnji

nije evidentirano

engleski

Vegetables in the system of sustainable agriculture for tourism and export

nije evidentirano

vegetables production and consumption, prognoses of vegetable demand for tourism, ecological conditions for vegetable growing, production areas, elements of technology for sustainable production

nije evidentirano

Podaci o prilogu

123-137.

1995.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova znanstvenog skupa Poljoprivreda i proizvodnja hrane u novom europskom okruženju

Maceljski, Milan

Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

953-154-030-6

Podaci o skupu

Nepoznat skup

predavanje

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)