Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Changes of physical parameters and oil content in the olive fruits during the ripening process (CROSBI ID 645651)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Jukić Špika, Maja ; Žanetić, Mirella Changes of physical parameters and oil content in the olive fruits during the ripening process // Zbornik sažetaka 12. znanstveno-stučnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Dugalić, Krunoslav (ur.). Zagreb: Grafo-Mark, 2017. str. 47-x

Podaci o odgovornosti

Jukić Špika, Maja ; Žanetić, Mirella

engleski

Changes of physical parameters and oil content in the olive fruits during the ripening process

Maslina se uzgaja diljem Mediterana, a u priobalnom dijelu Republike Hrvatske je najbrojnija voćna vrsta. Plod masline je koštunica ovalnog oblika koja se sastoji od dva dijela, perikarpa i endokarpa. Karakteristike istih definira podjelu sorti na uljne, stolne i sorte kombiniranih svojstava. Rast i zrenje kombinacija su biokemijskih i fizioloških promjena genetski određenih, ali i dodatno ovisnih o okolišnim čimbenicima. Cilj istraživanja bio je odrediti i pratiti promjene fizikalnih parametara ploda važnih za rukovanje, obradu i projektiranje opreme, kao i odrediti udjel ulja u plodovima maslina 'Oblice' i 'Leccina', svojstva prema kojem se procjenjuje ekonomska vrijednost sorte. Za procjenu kvalitete ploda određeni su: masa ploda (g), duljina i širina ploda (mm), udio suhe tvari, udio ulja izražen na suhu tvar (%) i masu svježeg ploda masline u tri uzgojne godine. Pronađene su razlike između istraživanih sorti u masi, duljini i širini ploda, gdje je 'Oblica' značajno većih vrijednosti u odnosu na 'Leccino'. Sadržaj suhe tvari u 'Oblici' bio je u rasponu od 32, 0 do 45, 6%, dok se u 'Leccinu' kretao od 38, 7 do 52, 9%. Udio ulja izražen na suhu tvar raste sazrijevanjem plodova u obje istraživane sorte. Prosječna vrijednost udjela ulja 'Oblice' bila je 41, 5%, a 'Leccina' 36, 4%. Sorta nije imala značajan utjecaj na udio ulja u svježem plodu koji je prosječno u tri godine iznosio 16, 0%. Visoki udjeli ulja u plodovima obje sorte u svim stupnjevima zrelosti ukazuju na visok ekonomski potencijal. Informacije o promjenjivosti tijekom zrenja značajne su za proizvođače djevičanskih maslinovih ulja. Ispitani parametri pomoći će za određivanja optimalnog stupnja zrelosti plodova i doprinijeti karakterizaciji 'Oblice' i 'Leccina'.

olives, fruit weight, length and width, the oil accumulation, characterization

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

47-x.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 12. znanstveno-stučnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

Dugalić, Krunoslav

Zagreb: Grafo-Mark

1849-966X

Podaci o skupu

12. znanstveno-stučno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

02.04.2017-02.04.2017

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija