Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 864502

Promjene fizikalnih parametara i udjela ulja u plodovima maslina tijekom procesa zrenja


Jukić Špika, Maja; Žanetić, Mirella
Promjene fizikalnih parametara i udjela ulja u plodovima maslina tijekom procesa zrenja // Zbornik sažetaka 12. znanstveno-stučnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Dugalić, Krunoslav (ur.).
Zagreb: Grafomark, 2017. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Promjene fizikalnih parametara i udjela ulja u plodovima maslina tijekom procesa zrenja
(Changes of physical parameters and oil content in the olive fruits during the ripening process)

Autori
Jukić Špika, Maja ; Žanetić, Mirella

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 12. znanstveno-stučnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Dugalić, Krunoslav - Zagreb : Grafomark, 2017

Skup
12. znanstveno-stučno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 02. - 04. 2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Maslina, masa ploda, duljina i širina ploda, akumulacija ulja, karakterizacija
(Olives, fruit weight, length and width, the oil accumulation, characterization)

Sažetak
Maslina se uzgaja diljem Mediterana, a u priobalnom dijelu Republike Hrvatske je najbrojnija voćna vrsta. Plod masline je koštunica ovalnog oblika koja se sastoji od dva dijela, perikarpa i endokarpa. Karakteristike istih definira podjelu sorti na uljne, stolne i sorte kombiniranih svojstava. Rast i zrenje kombinacija su biokemijskih i fizioloških promjena genetski određenih, ali i dodatno ovisnih o okolišnim čimbenicima. Cilj istraživanja bio je odrediti i pratiti promjene fizikalnih parametara ploda važnih za rukovanje, obradu i projektiranje opreme, kao i odrediti udjel ulja u plodovima maslina 'Oblice' i 'Leccina', svojstva prema kojem se procjenjuje ekonomska vrijednost sorte. Za procjenu kvalitete ploda određeni su: masa ploda (g), duljina i širina ploda (mm), udio suhe tvari, udio ulja izražen na suhu tvar (%) i masu svježeg ploda masline u tri uzgojne godine. Pronađene su razlike između istraživanih sorti u masi, duljini i širini ploda, gdje je 'Oblica' značajno većih vrijednosti u odnosu na 'Leccino'. Sadržaj suhe tvari u 'Oblici' bio je u rasponu od 32, 0 do 45, 6%, dok se u 'Leccinu' kretao od 38, 7 do 52, 9%. Udio ulja izražen na suhu tvar raste sazrijevanjem plodova u obje istraživane sorte. Prosječna vrijednost udjela ulja 'Oblice' bila je 41, 5%, a 'Leccina' 36, 4%. Sorta nije imala značajan utjecaj na udio ulja u svježem plodu koji je prosječno u tri godine iznosio 16, 0%. Visoki udjeli ulja u plodovima obje sorte u svim stupnjevima zrelosti ukazuju na visok ekonomski potencijal. Informacije o promjenjivosti tijekom zrenja značajne su za proizvođače djevičanskih maslinovih ulja. Ispitani parametri pomoći će za određivanja optimalnog stupnja zrelosti plodova i doprinijeti karakterizaciji 'Oblice' i 'Leccina'.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split