Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prve ekonomske štete od novog štetnika voća (Drosophila suzukii) (CROSBI ID 645643)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Mešić, Aleksandar ; Pajač Živković, Ivana ; Barić, Božena, ; Duralija, Boris Prve ekonomske štete od novog štetnika voća (Drosophila suzukii) // Zbornik sažetaka 12. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem: "Voćarstvo otočnog, obalnog i priobalnog područja" / Vujević, Predrag ; Šimunović, Višnja ; Čiček, Danijel (ur.). Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica, 2017. str. 37-37

Podaci o odgovornosti

Mešić, Aleksandar ; Pajač Živković, Ivana ; Barić, Božena, ; Duralija, Boris

hrvatski

Prve ekonomske štete od novog štetnika voća (Drosophila suzukii)

Drosophila suzukii (Matsumura, 1931) invazivna je vrsta octene muhe podrijetlom iz Azije. Na području Europe prvi put je zabilježena 2010. godine u Francuskoj, Rusiji, Španjolskoj i Sloveniji. Iste godine ustanovljena je i u Hrvatskoj na malinama, breskvama i vinovoj lozi na području Istre. Za razliku od većine octenih muha koje napadaju prezrelo, trulo voće ili oštećene plodove, ženke D. suzukii odlažu jaja u plodove u zriobi. Napadnuti plodovi nisu prikladni za konzumaciju, te gube svoju tržišnu vrijednost. Posljednjih godina štetnik se proširio na području Hrvatske, a zabilježene su i prve ekonomske štete u uzgoju jagoda. Na području Zagrebačke županije praćenje D. suzukii započeto je tijekom ljeta 2016. godine u plasteničkom uzgoju jagode. Populacija štetnika praćena je pomoću hranidbenih lovki na bazi jabučnog octa. Ubrzo nakon postavljanja lovki utvrđena je prisutnost nekoliko stotina primjeraka vrste D. suzukii ali i drugih vrsta roda Drosophila kao što je D. simulans. Tijekom berbe jagode obavljen je pregled uzoraka plodova sorte ‘Albion’ spremnih za stavljanje na tržište. Uzorak je sadržavao 207 plodova ukupne mase oko 3 kg, a prisutnost ličinki roda Drosophila ustanovljena je u 127 plodova što iznosi 61, 35% štete. S obzirom da navedeni štetnici napadaju plodove u zriobi otežano je njihovo suzbijanje. Kako se radi o novim štetnicima koji već sada pričinjavaju značajne štete u pojedinim nasadima u budućnosti se mogu očekivati ekonomske štete i u uzgoju drugog voća ali i plodovitog povrća.

Drosophila suzukii, invazivna vrsta, Drosophila simulans, jagoda, ekonomske štete

nije evidentirano

engleski

First economic damages from new fruit pest (Drosophila suzukii)

nije evidentirano

Drosophila suzukii, invasive species, Drosophila simulans, strawberry, economic damages

nije evidentirano

Podaci o prilogu

37-37.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 12. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem: "Voćarstvo otočnog, obalnog i priobalnog područja"

Vujević, Predrag ; Šimunović, Višnja ; Čiček, Danijel

Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica

1849-966X

Podaci o skupu

12. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem: "Voćarstvo otočnog, obalnog i priobalnog područja"

predavanje

02.03.2017-04.03.2017

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)