Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 864485

Prve ekonomske štete od novog štetnika voća (Drosophila suzukii)


Mešić, Aleksandar; Pajač Živković, Ivana; Barić, Božena,; Duralija, Boris
Prve ekonomske štete od novog štetnika voća (Drosophila suzukii) // Zbornik sažetaka 12. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem: "Voćarstvo otočnog, obalnog i priobalnog područja" / Vujević, Predrag ; Šimunović, Višnja ; Čiček, Danijel (ur.).
Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica, 2017. str. 37-37 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


Naslov
Prve ekonomske štete od novog štetnika voća (Drosophila suzukii)
(First economic damages from new fruit pest (Drosophila suzukii))

Autori
Mešić, Aleksandar ; Pajač Živković, Ivana ; Barić, Božena, ; Duralija, Boris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka 12. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem: "Voćarstvo otočnog, obalnog i priobalnog područja" / Vujević, Predrag ; Šimunović, Višnja ; Čiček, Danijel - Zagreb : Hrvatska voćarska zajednica, 2017, 37-37

Skup
12. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem: "Voćarstvo otočnog, obalnog i priobalnog područja"

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 02-04.03.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Drosophila suzukii, invazivna vrsta, Drosophila simulans, jagoda, ekonomske štete
(Drosophila suzukii, invasive species, Drosophila simulans, strawberry, economic damages)

Sažetak
Drosophila suzukii (Matsumura, 1931) invazivna je vrsta octene muhe podrijetlom iz Azije. Na području Europe prvi put je zabilježena 2010. godine u Francuskoj, Rusiji, Španjolskoj i Sloveniji. Iste godine ustanovljena je i u Hrvatskoj na malinama, breskvama i vinovoj lozi na području Istre. Za razliku od većine octenih muha koje napadaju prezrelo, trulo voće ili oštećene plodove, ženke D. suzukii odlažu jaja u plodove u zriobi. Napadnuti plodovi nisu prikladni za konzumaciju, te gube svoju tržišnu vrijednost. Posljednjih godina štetnik se proširio na području Hrvatske, a zabilježene su i prve ekonomske štete u uzgoju jagoda. Na području Zagrebačke županije praćenje D. suzukii započeto je tijekom ljeta 2016. godine u plasteničkom uzgoju jagode. Populacija štetnika praćena je pomoću hranidbenih lovki na bazi jabučnog octa. Ubrzo nakon postavljanja lovki utvrđena je prisutnost nekoliko stotina primjeraka vrste D. suzukii ali i drugih vrsta roda Drosophila kao što je D. simulans. Tijekom berbe jagode obavljen je pregled uzoraka plodova sorte ‘Albion’ spremnih za stavljanje na tržište. Uzorak je sadržavao 207 plodova ukupne mase oko 3 kg, a prisutnost ličinki roda Drosophila ustanovljena je u 127 plodova što iznosi 61, 35% štete. S obzirom da navedeni štetnici napadaju plodove u zriobi otežano je njihovo suzbijanje. Kako se radi o novim štetnicima koji već sada pričinjavaju značajne štete u pojedinim nasadima u budućnosti se mogu očekivati ekonomske štete i u uzgoju drugog voća ali i plodovitog povrća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA