Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Jon Kalman Stefansson, Nebo i pakao (CROSBI ID 780016)

Druge vrste radova | audio/video zapis

Senković, Željko Jon Kalman Stefansson, Nebo i pakao // Bibliovizor, emisija iz kulture, 10.09. 2016. Treći program Hrvatskog radija. 2016.

Podaci o odgovornosti

Senković, Željko

hrvatski

Jon Kalman Stefansson, Nebo i pakao

Čitateljima u Hrvatskoj će biti vrlo izazovno ući u „dušu“ dalekog i drevnog Islanda. Nema tankera, iskorištavanja nafte ni bogatstva. Islandski ribari i njihove obitelji su sirotinja, kao što su to nekada bili i dalmatinski ribari. Međutim, razlike su ipak ogromne, već na klimatsko-geografskoj ravni: tamo je presurova klima ; za nju se ne možeš pripremiti - osim generacijski. Ma kako nam sjeverni krajevi Europe izgledali privlačno na National Geografic, život i rad u području ledenog vjetra i hladnoće bio je svakodnevna muka i opasnost. I prvenstveno to. More je bilo i jest hraniteljica, ali jedna rečenica romana fantastično pogađa drugu dimenziju mora: njegovu strahotnost. Stefansson kaže da je „more slano zbog suza utopljenika“, što je svojevrsni lajtmotiv centralne teme romana Nebo i pakao.

Stefansson, more, Island

nije evidentirano

engleski

Jon Kalman Stefansson, Heaven and Hell

nije evidentirano

Stefansson, Sea, Island

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Bibliovizor, emisija iz kulture, 10.09. 2016. Treći program Hrvatskog radija

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Filologija