Antioxidant activity and umbelliferone content in chamomile extracts obtained by various extraction techniques (CROSBI ID 409516)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mendešević, Nikolina
Jokić, Stela ; Molnar, Maja
Aladić, Krunoslav
engleski
Antioxidant activity and umbelliferone content in chamomile extracts obtained by various extraction techniques
Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja posljednjih godina poprima sve veće razmjere i sve je više obradivih površina u Hrvatskoj namijenjenih upravo za ovu vrstu uzgoja. Kamilica (Matricaria chamomilla) je od davnina u narodu poznata kao ljekovita biljka, uglavnom zbog svog protuupalnog, antiseptičkog te spazmolitičkog djelovanja, te sadrži mnoštvo različitih biološki aktivnih tvari. Cilj rada bio je usporediti ekstrakte kamilice dobivene različitim tehnikama ekstrakcije na osnovu njihove antioksidacijske aktivnosti te sadržaja umbeliferona određenih primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). U tu svrhu analizirani su sljedeći uzorci kamilice dobiveni tijekom različitih faza prerade: nedorađeni cvijet kamilice I. klase, dorađeni cvijet kamilice I. klase, pulvis i otpad od dorade. Uz tradicionalne tehnike ekstrakcije (hidrodestilacija, soxhlet ekstrakcija, maceracija) u radu je korištena i ekstrakcija pomoću superkritičnog CO2 (SC-CO2), te je razvijen i novi sustav maceracije pod visokim tlakom. Najveći prinos ekstrakta (26, 52 g/100 g) i najveći udio umbeliferona (44, 82 g/100 g) dobiven je maceracijom pod visokim tlakom. Antioksidacijska aktivnost u dobivenim uzorcima kretala se između 45, 4 - 73, 7% DPPH. Značaj istraživanja očituje se u pružanju mogućnosti korištenja otpada iz procesa prerade kamilice, primjene različitih tehnika ekstrakcije te u mogućnosti dobivanja krajnjeg proizvoda pomoću ekološki prihvatljive SC-CO2 ekstrakcije. Nadalje, novo razvijeni sustav maceracije pod tlakom značajno smanjuje vrijeme ekstrakcije uz dobivanje ekstrakata s većim udjelom komponenata koje doprinose antioksidacijskoj aktivnosti.
chamomile ; extraction ; umbelliferone ; antioxidant activity
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
03.03.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek