Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 864251

Prijedlozi u hrvatskome jeziku: Značenje, prostorni odnosi i konceptualizacija


Matovac, Darko
Prijedlozi u hrvatskome jeziku: Značenje, prostorni odnosi i konceptualizacija, Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada, 2017 (monografija)


Naslov
Prijedlozi u hrvatskome jeziku: Značenje, prostorni odnosi i konceptualizacija
(Prepositions in Croatian: Meaning, Spatial Relations and Conceptualization)

Autori
Matovac, Darko

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Hrvatska sveučilišna naklada

Grad
Zagreb

Godina
2017

Stranica
295

ISBN
978-953-169-325-7

Ključne riječi
kognitivna lingvistika, prijedlozi, prostorni odnosi, shematična značenja
(cognitive linguistics, prepositions, spatial relations, schematic meanings)

Sažetak
U prvome dijelu knjige donose se osnovne teorijske postavke o kategoriji prijedloga. Taj dio utemeljen je na više ili manje tradicionalnim lingvističkim pristupima te se tu prijedlozi određuju u odnosu na druge vrste adpozicija, ali i u odnosu na druge vrste riječi i u odnosu na druge tzv. funkcionalne jezične jedinice (ponajprije u odnosu na padeže). Govori se i o funkciji te sintaktičkim osobinama prijedloga, o podijeli prijedloga s obzirom na njihovu morfološku složenost, a posebna se pozornost usmjerava i na proces gramatikalizacije prijedloga. Drugi dio knjige posvećen je pružanju uvida u osnovne teorijske postavke o značenju prijedloga. Upućuje se na tradicionalne pristupe opisu značenja prijedloga, a veći dio posvećen je obrazlaganju teorijskog i metodološkog okvira na temelju kojega se prijedlozima pristupa u središnjem dijelu knjige, a to je kognitivna lingvistika ili, točnije rečeno, kognitivna semantika. Daje se pregled osnovnih postavki kognitivne lingvistike o značenju i njegovoj ulozi u jeziku, daje se pregled teorije značenjskih mreža, upućuje se na problematiku određivanja prototipnog značenja pojedinog prijedloga i problematiku određivanja ukupnog broja značenja koja čine značenjsku mrežu pojedinog prijedloga te se raspravlja detaljnije o ulozi prostora u značenjski utemeljenom opisu prijedloga. Središnji dio knjige bavi se opisom prijedloga u hrvatskom jeziku te je posvećen značenjskoj analizi prijedloga po, s, iz, bez, do i o te orijentacijskih prijedloga pod, nad, pred i za, a s naglaskom na uspostavi visokoshematičnih prostorno uvjetovanih značenja inherentnih svim specifičnijim upotrebnim ostvarajima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darko Matovac (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Matovac, Darko
Prijedlozi u hrvatskome jeziku: Značenje, prostorni odnosi i konceptualizacija, Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada, 2017 (monografija)
Matovac, D. (2017) Prijedlozi u hrvatskome jeziku: Značenje, prostorni odnosi i konceptualizacija. Zagreb, Hrvatska sveučilišna naklada.
@book{book, author = {Matovac, D.}, year = {2017}, pages = {295}, keywords = {cognitive linguistics, prepositions, spatial relations, schematic meanings}, isbn = {978-953-169-325-7}, title = {Prepositions in Croatian: Meaning, Spatial Relations and Conceptualization}, keyword = {cognitive linguistics, prepositions, spatial relations, schematic meanings}, publisher = {Hrvatska sveu\v{c}ili\v{s}na naklada}, publisherplace = {Zagreb} }