Alge u prehrani čovjeka (CROSBI ID 409513)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Matović, Doris
Filip Stević
hrvatski
Alge u prehrani čovjeka
Alge su fotosintetski, kozmopolitski organizmi koji nastanjuju gotovo sva staništa. Osim što su najveći proizvođači kisika, njihova jedinstvena svojstva omogućuju im široku primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Izvrstan su izvor proteina, minerala, vlakana, ugljikohidrata i vitamina te se zbog svojih bioaktivnih sastojaka sve češće koriste kao funkcionalna hrana. Njihovo antioksidativno, antiviralno, antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje ima veliki utjecaj na zdravlje kao što su uloga u prevenciji raka, kontroliranju težine i održavanju imunološkog sustava.U ovom radu opisane su najznačajnije vrste algi koje se koriste u prehrani te utjecaj njihovih funkcionalnih sastojaka na zdravlje čovjeka.
alge ; funkcionalna hrana ; biološki aktivne tvari
nije evidentirano
engleski
Algae as a food source for humans
nije evidentirano
algae ; functional food ; biologically active compounds
nije evidentirano
Podaci o izdanju
17
21.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju
Osijek