Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 864181

Upotreba protugradnih mreža u zaštiti od važnih štetnika breskve


Pajač Živković, Ivana; Jemrić, Tomislav; Fruk, Mladen; Barić, Božena
Upotreba protugradnih mreža u zaštiti od važnih štetnika breskve // Zbornik sažetaka sa Hrvatskog simpozija agronoma 2017. / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Osijek, 2017. str. 226-227 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Upotreba protugradnih mreža u zaštiti od važnih štetnika breskve
(The use of anti-hail nets against peach key pests)

Autori
Pajač Živković, Ivana ; Jemrić, Tomislav ; Fruk, Mladen ; Barić, Božena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka sa Hrvatskog simpozija agronoma 2017. / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Osijek, 2017, 226-227

Skup
52. HRVATSKI I 12. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12. – 17. veljače 2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Grapholita (Aspila) molesta (Busck 1916), Anarsia lineatella Zeller 1839, mehaničke prepreke, ulovi štetnika, štete na plodovima
(Grapholita (Aspila) molesta (Busck 1916), Anarsia lineatella Zeller 1839, mechanical barriers, pest catches, fruit damages)

Sažetak
Breskvin savijač i breskvin moljac značajni su štetnici breskve u Hrvatskoj. Protugradne mreže u širokoj su primjeni u voćarskoj proizvodnji kako bi se smanjile štete prouzročene tučom. Nedavna istraživanja pokazala su da protugradne mreže ometaju razmnožavanje štetnika iz reda Lepidoptera, čime se sprečavaju štete u proizvodnji voća. Tijekom vegetacijske sezone 2015. godine u integriranom voćnjaku breskve u Hrvatskoj (Čakovec) postavljen je pokus na sorti breskve ‘Suncrest’ na tri susjedna stabla breskve potpuno pokrivena s protugradnim fotoselektivnim mrežama. Tri mreže imale su istu veličinu okaca (2.4 x 4.8 mm) i bile su različitih boja (bijela, crvena i žuta), dok je četvrta imala manju veličinu okaca (0.9 x 1 mm) i bila je bijele boje (Stop Drosophila Normal). U voćnjaku breskve postavljene su tri repeticije svih četiriju tipova mreža i nepokrivena kontrola, te je svaka repeticija sadržavala jednu feromonsku lovku (Csalomon®). Kako bi se utvrdila prisutnost štetnika, feromonske lovke pregledavane su na tjednoj bazi. Tijekom razdoblja praćenja štetnika zabilježene su statistički značajne razlike u ulovu ispod različitih mreža u odnosu na nepokrivenu kontrolu. S obzirom da su ustanovljeni ulovi štetnika ispod mreža bili ispod kritičnih brojeva, tijekom berbe nisu utvrđene ekonomske štete u uzorkovanim plodovima breskve.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
LIFE13 ENV/HR/000580

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb