Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 864177

Problem ćirilice u Vukovaru kroz prizmu suvremene retorike


Varošanec-Škarić, Gordana; Pavić, Iva
Problem ćirilice u Vukovaru kroz prizmu suvremene retorike // Šesti hrvatski slavistički kongres Zbornik radova 1 / Botica, Stipe ; Nikolić, Davor ; Tomašić, Josipa ; Vidović Bolt, Ivana (ur.).
Zagreb: Redak d.o.o., 2016. str. 203-212 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 864177 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Problem ćirilice u Vukovaru kroz prizmu suvremene retorike
(The problem of Cyrillic alphabet in Vukovar through the prism of new rhetoric)

Autori
Varošanec-Škarić, Gordana ; Pavić, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Šesti hrvatski slavistički kongres Zbornik radova 1 / Botica, Stipe ; Nikolić, Davor ; Tomašić, Josipa ; Vidović Bolt, Ivana - Zagreb : Redak d.o.o., 2016, 203-212

ISBN
978-953-296-128-7

Skup
Šesti hrvatski slavistički kongres

Mjesto i datum
Vukovar i Vinkovci, Hrvatska, 10-13.09.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Vukovar, ćirilica, pravilo pravičnosti, načelo identiteta, opća mjesta (loci communes)
(Vukovar, Cyrillic inscriptions, the rule of justice, the principle of identity, common places (loci communes))

Sažetak
Argumentirat će se tvrdnja da ćirilične natpise ne treba postavljati na javne institucije u Vukovaru dok se ne otvori demokratski dijalog između političkih elita, žitelja Vukovara, hrvatskoga i srpskoga stanovništva. Trenutni zakon iz 2000. o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina jest norma, ali danas 2014. nije normalno područje stvarnosti i ljudskih događanja. Tvrdnju obrazlažemo prema pravilu pravičnosti, koji polazi od teze da se slična bića trebaju tretirati na jednak način te identiteta kroz šest toposa (Perelman i Olbrecht Tyteca, 1969), koji trebaju utjecati na stvaranje zaključka. Uzima se u obzir da snaga argumenta ne može biti u potpunosti neovisna, nego da se stvara za publiku s njihovog stajališta u određenom povijesnom vremenu. Normalno je koji put važnije od norme, pa se latinica mora uzeti u obzir kad se propituje tema ćirilice u Vukovaru, bez obzira što je i ćirilica povijesno hrvatsko pismo. Mjesto kvantitete kao najjači topos ima odlučujući značaj za zaključak. Vukovar nije kao bilo koji drugi grad, u Domovinskom ratu najviše je stradao i nesporno bi trebao biti posebno mjesto pijeteta (mjesto kvalitete). Osim što je znatno veći broj onih koji pišu latiničnim pismom, latinica je i prije bila službeno pismo do 1913., prevladavala je i u posljednjih 20 godina i više je službenih institucija nosilo latinične natpise, a to ima prednost pred nametnutom ćirilicom (mjesto postojanja). Mjesto pijeteta argumentira neponovljivost, Vukovar je postao simbol i nikako ne bi trebalo doći do ponavljanja ratnih sukoba. Mjesto biti ukazuje da se ne može govoriti da ne treba referendum o natpisima u Vukovaru, dok god mediji pokazuju da su bitni samo oni koji razbijaju ploče na ćirilici, a političari iskazuju prezir prema željama većine. Prema mjestu osobnosti prednost se daje uzvišenom, stoga se u surječju povijesnih događanja ne smije oduzeti pravo Vukovarcima na ponos, čast i zasluge za priznanje neovisne Republike Hrvatske. Ne treba zaboraviti da se u tom dijalogu svi trebaju međusobno poštivati, političke elite, skupine u prijeporu, Srbi i Hrvati. Intelektualci bi trebali aktivno djelovati i na političke prijepore postupcima pragmadijalektičke retorike poticati dijalog, a ne ishitreno odobravati primjenu spomenutog zakona koji ponižava većinu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-0786 - Forenzična fonetika: slušno prepoznavanje i zvučna analiza glasova (Gordana Varošanec-Škarić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Varošanec-Škarić, Gordana; Pavić, Iva
Problem ćirilice u Vukovaru kroz prizmu suvremene retorike // Šesti hrvatski slavistički kongres Zbornik radova 1 / Botica, Stipe ; Nikolić, Davor ; Tomašić, Josipa ; Vidović Bolt, Ivana (ur.).
Zagreb: Redak d.o.o., 2016. str. 203-212 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Varošanec-Škarić, G. & Pavić, I. (2016) Problem ćirilice u Vukovaru kroz prizmu suvremene retorike. U: Botica, S., Nikolić, D., Tomašić, J. & Vidović Bolt, I. (ur.)Šesti hrvatski slavistički kongres Zbornik radova 1.
@article{article, year = {2016}, pages = {203-212}, keywords = {Vukovar, Cyrillic inscriptions, the rule of justice, the principle of identity, common places (loci communes)}, isbn = {978-953-296-128-7}, title = {The problem of Cyrillic alphabet in Vukovar through the prism of new rhetoric}, keyword = {Vukovar, Cyrillic inscriptions, the rule of justice, the principle of identity, common places (loci communes)}, publisher = {Redak d.o.o.}, publisherplace = {Vukovar i Vinkovci, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font