Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 864174

Prva iskustva primjene foto selektivnih mreža u zaštiti od ekonomskih štetnika jabuke i breskve


Pajač Živković, Ivana; Jemrić, Tomislav; Fruk, Mladen; Barić, Božena
Prva iskustva primjene foto selektivnih mreža u zaštiti od ekonomskih štetnika jabuke i breskve // Zbornik sažetaka 61. seminara biljne zaštite / Cvjetković, Bogdan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo biljne zaštite, 2017. str. 53-53 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Prva iskustva primjene foto selektivnih mreža u zaštiti od ekonomskih štetnika jabuke i breskve
(The first experiences in applying photo- selective nets in plant protection from economic pests of apple and peach)

Autori
Pajač Živković, Ivana ; Jemrić, Tomislav ; Fruk, Mladen ; Barić, Božena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik sažetaka 61. seminara biljne zaštite / Cvjetković, Bogdan - Zagreb : Hrvatsko društvo biljne zaštite, 2017, 53-53

Skup
61. seminar biljne zaštite

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 07.-10.02.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Cydia pomonella, Grapholita molesta, mehaničke prepreke, zaštita bilja
(Cydia pomonella, Grapholita molesta, mechanical barriers, plant protection)

Sažetak
Foto selektivne mreže pozitivno utječu na vegetativni rast i rodnosti voćaka, te štite nasad od ekonomskih štetnika u proizvodnji. Tijekom 2015. godine utjecaj različitih tipova mreža istraživan je u integriranim voćnjacima jabuke i breskve u svrhu zaštite od jabukova i breskvina savijača. Tri mreže imale su istu veličinu okaca (2.4 x 4.8 mm) i bile su različitih boja (Agritenax bijela, crvena i žuta), dok je četvrta imala manju veličinu okaca (0.9 x 1 mm) i bila je bijele boje (Stop Drosophila Normal). U voćnjacima jabuke i breskve postavljene su tri repeticije svih tipova mreža i nepokrivena kontrola, te je svaka repeticija sadržavala jednu feromonsku lovku (Csalomon®). Kako bi se utvrdila prisutnost štetnika, feromonske lovke pregledavane su na tjednoj bazi. Rezultati istraživanja pokazali su značajno niže ulove štetnika ispod različitih mreža u odnosu na kontrolu. Populacija jabukova savijača ispod različitih tipova mreža nije prelazila kritičan broj, te je urod jabuka uspješno zaštićen od napada štetnika. Najmanje štete od jabukova savijača i najbolja kvaliteta plodova utvrđena je na plodovima uzorkovanim ispod Agritenax crvene mreže. Za razliku od jabukova savijača, populacija breskvinog savijača ispod različitih tipova mreža prelazila je kritičan broj što je utjecalo na urod breskve. Plodovi breskve uzorkovani ispod Agritenax crvene i žute mreže pokazali su se najkvalitetnijima. Slabiji rezultati zaštite breskve od breskvinog savijača mogli bi se tumačiti neadekvatnim odabirom gustoće mreža ili ljudskim propustima tijekom zatvaranja mreža stoga bi se utjecaj mreža na zaštitu breskve trebao dodatno istražiti. Ispod mreže Stop Drosophila Normal zbog porasta relativne vlage zraka uočen je pojačani razvoj bolesti voćaka što je utjecalo na kvalitetu plodova jabuke i breskve.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb