Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj biljnih ekstrakata i fenolnih spojeva na fenolni profil u klijancima pekinškog kupusa (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt) (CROSBI ID 409489)

Ocjenski rad | diplomski rad

Migić, Irena Utjecaj biljnih ekstrakata i fenolnih spojeva na fenolni profil u klijancima pekinškog kupusa (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt) / Šola, Ivana (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2017

Podaci o odgovornosti

Migić, Irena

Šola, Ivana

hrvatski

Utjecaj biljnih ekstrakata i fenolnih spojeva na fenolni profil u klijancima pekinškog kupusa (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt)

U sklopu ovog rada metodom tekućinske kromatografije visoke moći razlučivanja istražen je utjecaj vodenih ekstrakata gospine trave, koprive i kadulje, te flavonoida kempferola i izoramnetina, odnosno kiselina ferulične i p-kumarinske na sadržaj flavonoida i hidroksicimetnih kiselina u klijancima pekinškog kupusa (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt). Rezultati su pokazali da je vodeni ekstrakt gospine trave znatno povećao količinu kvercetina, što ukazuje na mogućnost korištenja ovog vodenog ekstrakta za obogaćivanje klijanaca pekinškog kupusa kvercetinom. S obzirom da su za kvercetin zabilježeni brojni pozitivni biološki učinci, obogaćivanje biljaka ovim flavonoidom moglo bi imati potencijal u proizvodnji biljnog materijala vrijednog za industrijsku primjenu (npr. poljoprivrednu, prehrambenu i farmaceutsku). Rezultati su također pokazali da je vodeni ekstrakt kadulje znatno povećao količinu kempferola, kavene, ferulične i sinapinske kiseline, ali ujedno je i negativno utjecao na rast i razvoj klijanaca pekinškog kupusa. Od fenolnih spojeva jedino je tretman p-kumarinskom kiselinom znatno povećao koncentraciju kavene kiseline u klijancima pekinškog kupusa. Pekinški kupus vrlo je zastupljena prehrambena vrsta iz porodice krstašica (Brassicaceae) zahvaljujući visokom sadržaju vitamina i minerala, a obogaćivanjem njenog fenolnog profila dodatno se doprinosi njenoj prehrambenoj vrijednosti.

flavonoidi ; hidroksicimetne kiseline ; tekućinska kromatografija visoke moći razlučivanja ; vodeni ekstrakti gospine trave, koprive i kadulje

nije evidentirano

engleski

Effect of plant extracts and phenolic compounds on the phenolic profile of Chinese cabagge (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt) seedlings

nije evidentirano

flavonoids ; hydroxycinnamic acids ; high-performance liquid chromatography ; water extracts of St John's-wort, stinging nettle and sage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

28.02.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Kemija, Biologija