Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Zakonski propisi o načinu klanja životinja, prodaji mesa i proizvoda životinjskog podrijetla od 13. stoljeća do 1916. g. u Republici Hrvatskoj - (I. dio) (CROSBI ID 237024)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)

Džaja, Petar ; Severin, Krešimir ; Agičić, Damir ; Benić, Mario ; Perić, Zrinka ; Grbavac, Jozo ; Grabarević, Željko Zakonski propisi o načinu klanja životinja, prodaji mesa i proizvoda životinjskog podrijetla od 13. stoljeća do 1916. g. u Republici Hrvatskoj - (I. dio) // Veterinarska stanica, 48 (2017), 1; 59-70

Podaci o odgovornosti

Džaja, Petar ; Severin, Krešimir ; Agičić, Damir ; Benić, Mario ; Perić, Zrinka ; Grbavac, Jozo ; Grabarević, Željko

hrvatski

Zakonski propisi o načinu klanja životinja, prodaji mesa i proizvoda životinjskog podrijetla od 13. stoljeća do 1916. g. u Republici Hrvatskoj - (I. dio)

U radu je prikazan povijesni pregled postupka sa životinjama za klanje, mesa i drugih proizvoda od 13. stoljeća do 1916. g. navodeći pojedine zakonske propise koji su regulirali ovu tematiku. Tako se vidi da se na prostorima današnje RH od 13. stoljeća postoje pisani tragovi o odnosu hrvata prema životinjama i proizvodima životinjskog podrijetla. Od tih dana naši srednjovjekovni Statuti propisuju pregled mesa, mesnica, ribarnica, cijenu mesa, način prodaje i sl. uz propisane kazne za prekršitelje navedenih propisa. Ova pravila donesena su u Statutima u kojima su ova pravila manji njihov dio, dok podzakonske akte koji su samo posvećeni ovoj tematici prvi put susrećemo od 1846. g. i 1877. g. Donošenjem veterinarskog zakona 1888. g. uslijedit će mnogi drugi zakonski propisi koji reguliraju pregled životinja za klanje, pregled trupa životinja, pregled trupa iz nužde zaklanih životinja kao i pregled bolesnih životinja, a koji će se tijekom vremena nadopunjavati, mijenjati ili donositi novi. Iz prikazanih zakonskih propisa uočavamo uvjete izvoza zdravih i bolesnih životinja iz Kraljevine Hrvatske i Slavonije u Austriju, Ugarsku, Švicarsku i dr. zemlje, to jest pojedine klaonice koje su obavljale klanje životinja po vrstama kao unaprjeđivanje stočarstva u smislu zabrane klanje mladunčadi pojedinih životinjskih vrsta.

zakonski propisi ; srednjovjekovni statuti ; veterinarski zakon

nije evidentirano

engleski

The Legislation on the Method of Animals Slaughtering, Meat Sale and Products of Animal Origin from the 13th Century to 1916 in Croatia (Part I.)

nije evidentirano

Legislation ; Medieval statutes ; Veterinary act

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48 (1)

2017.

59-70

objavljeno

0350-7149

1849-1170

Povezanost rada

Veterinarska medicina

Poveznice
Indeksiranost