Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 864086

Promjene u sustavu vlasti i konsolidacija demokracije: usporedba uloge predsjednika države u Hrvatskoj i Slovačkoj


Boban, Davor
Promjene u sustavu vlasti i konsolidacija demokracije: usporedba uloge predsjednika države u Hrvatskoj i Slovačkoj // Studia lexicographica : časopis za leksikografiju i enciklopedistiku, 10 (2016), 1; 151-172 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Promjene u sustavu vlasti i konsolidacija demokracije: usporedba uloge predsjednika države u Hrvatskoj i Slovačkoj
(Changes in the system of government and consolidation of democracy: a comparison of the role of president in Croatia and Slovakia)

Autori
Boban, Davor

Izvornik
Studia lexicographica : časopis za leksikografiju i enciklopedistiku (1846-6745) 10 (2016), 1; 151-172

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Predsjednik, sustav vlasti, konsolidacija demokracije, Hrvatska, Slovačka
(President, syystem of government, consolidation of democracy, Croatia, Slovakia)

Sažetak
Hrvatska i Slovačka su tijekom 1990-ih imale državnike s autoritarnim tendencijama vladanja. To je na različite načine bilo povezano i s institucijom predsjednika države te je 1999., odnosno 2000. ustavnim promjenama koje su se ticale i te institucije uspostavljen parlamentarni sustav s izravno izabranim predsjednikom. U ovom radu pokušava se utvrditi je li to utjecalo na funkcioniranje sustava vlasti i konsolidaciju demokracije. S obzirom na to da su promjene trebale spriječiti pojavu novih autoritarnih državnika, pretpostavka je da su one trebale pozitivno utjecati na demokratsku konsolidaciju. S druge strane, uvođenje parlamentarnog sustava s izravno izabranim predsjednikom stvara opasnost da će ustavno slabi predsjednik pozivom na svoju veliku legitimnost dobivenu na izravnim izborima nastojati zadobiti ovlasti koje mu ne pripadaju. Sustav će zbog toga imati obilježja defektne demokracije, a neće se pretvoriti u konsolidiranu liberalnu demokraciju. Usporedbom ustava i političke prakse pokušava se dobiti odgovor na to.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PolitologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet političkih znanosti, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Davor Boban, (277230)