Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 864065

Bolesti korijena u hidroponskom uzgoju i osvrt na parazite Thielaviopsis basicola (Berk. & Broome) Ferraris i Pythium sp.


Cvjetković, Bogdan; Sever, Zdravka; Fabek, Sanja
Bolesti korijena u hidroponskom uzgoju i osvrt na parazite Thielaviopsis basicola (Berk. & Broome) Ferraris i Pythium sp. // Glasilo biljne zaštite, 16 (2016), 6; 548-556 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopcenje, znanstveni)


Naslov
Bolesti korijena u hidroponskom uzgoju i osvrt na parazite Thielaviopsis basicola (Berk. & Broome) Ferraris i Pythium sp.
(Root rot in hydroponic cultivation with reference to Thielaviopsis basicola (Berk. & Broome) Ferraris and Pythium sp.)

Autori
Cvjetković, Bogdan ; Sever, Zdravka ; Fabek, Sanja

Izvornik
Glasilo biljne zaštite (1332-9545) 16 (2016), 6; 548-556

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopcenje, znanstveni

Ključne riječi
Hidropon, salata, matovilac, Thielaviopsis basicola, Pythium sp.
(Hydroponics, lettuce, lamb’s lettuce, Thielaviopsis basicola, Pythium)

Sažetak
U radu su navedeni uzročnici bolesti koji su do sada dokazani u hidroponskom uzgoju (Botrytis cinerea, Passalora fulva, Sclerotinia sclerotiorum, Erysiphe cichoracearum, Pseudomonas corugata, Phytophtora parasitica, Fusarium oxysporum, Pythium spp.) na kamenoj vuni u nas. Uvođenjem novih tehnika uzgoja kao npr. uzgoju na plutajućim kontejnerima i akvaponici pojavile su se do sada kod nas nezabilježene bolesti. Tako su 2011. na salati, a 2012. godine na matovilcu došlo do truleži korijena, u uzgoju na plutajućim kontejnerima. U 2016. godini na salati u sistemu akvaponike također su primijećene promjene na biljkama salate. Opisani su simptomi i determinirani uzročnici bolesti. Na korijenu matovilca konstatirana je gljiva Thielaviopsis basicola, a na salati, bez obzira na način uzgoja utvrđena je Pythium vrsta. Prodiskutirane su prednosti i nedostatci proizvodnje povrća u hidroponskom uzgoju i predložene mjere zaštite. Ovo su prvi nalazi Thielaviopsis basicola na matovilcu i Pythium vrste na salati u hidroponskom uzgoju u Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • AGRICOLA
  • CAB Abstracts