Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nutritivna vrijednost jaja u prehrani ljudi (CROSBI ID 236990)

Prilog u časopisu | stručni rad

Senčić, Đuro ; Samac, Danijela Nutritivna vrijednost jaja u prehrani ljudi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 1 (2017), 68-71

Podaci o odgovornosti

Senčić, Đuro ; Samac, Danijela

hrvatski

Nutritivna vrijednost jaja u prehrani ljudi

Za ljudski organizam jaja sadrže sve potrebne hranjive tvari, ali u nedovoljnim količinama. Konzumna jaja su prirodno pakirana namirnica (konzerva), bogata rezervnim hranjivim tvarima, vrlo važna u ljudskoj prehrani. Sadrže sve za život potrebne hranjive tvari, a naročito su dobar izvor esencijalnih aminokiselina, esencijalnih masnih kiselina, vitamina topivih u mastima, vitamina B12 i kolina, lecitina, željeza, fosfora i drugog. Iako sadrže kolesterol, prema novijim istraživanjima za većinu ljudske populacije on nije uzrok hiperkolesterolemije i kardiovaskularnih bolesti. Zbog visoke nutritivne gustoće (odnosa energije i hranjivih tvari) naročito su pogodna za prehranu osjetljivih populacijskih skupina ljudi (djece, staraca, kroničnih bolesnika, trudnica).

Jaja ; nutritivna vrijednost ; kemijski sastav

nije evidentirano

engleski

Nutritional value of eggs in human nutrition

nije evidentirano

Eggs ; nutritional value ; chemical composition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

1

2017.

68-71

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)