Nutritivna vrijednost jaja u prehrani ljudi (CROSBI ID 236990)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela
hrvatski
Nutritivna vrijednost jaja u prehrani ljudi
Za ljudski organizam jaja sadrže sve potrebne hranjive tvari, ali u nedovoljnim količinama. Konzumna jaja su prirodno pakirana namirnica (konzerva), bogata rezervnim hranjivim tvarima, vrlo važna u ljudskoj prehrani. Sadrže sve za život potrebne hranjive tvari, a naročito su dobar izvor esencijalnih aminokiselina, esencijalnih masnih kiselina, vitamina topivih u mastima, vitamina B12 i kolina, lecitina, željeza, fosfora i drugog. Iako sadrže kolesterol, prema novijim istraživanjima za većinu ljudske populacije on nije uzrok hiperkolesterolemije i kardiovaskularnih bolesti. Zbog visoke nutritivne gustoće (odnosa energije i hranjivih tvari) naročito su pogodna za prehranu osjetljivih populacijskih skupina ljudi (djece, staraca, kroničnih bolesnika, trudnica).
Jaja ; nutritivna vrijednost ; kemijski sastav
nije evidentirano
engleski
Nutritional value of eggs in human nutrition
nije evidentirano
Eggs ; nutritional value ; chemical composition
nije evidentirano