Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Numerička analiza konstrukcija oblikovanih metodom vlačnih trokuta (CROSBI ID 409434)

Ocjenski rad | diplomski rad

Čemerin, Vanja Numerička analiza konstrukcija oblikovanih metodom vlačnih trokuta / Skozrit, Ivica (mentor); Zagreb, Fakultet strojarstva i brodogradnje, . 2017

Podaci o odgovornosti

Čemerin, Vanja

Skozrit, Ivica

hrvatski

Numerička analiza konstrukcija oblikovanih metodom vlačnih trokuta

Tema ovog rada je numerička analiza konstrukcija oblikovanih metodom vlačnih trokuta. Metoda vlačnih trokuta je grafička metoda prvenstveno osmišljena za dizajnere i inženjere koji nemaju pristup skupim programskim alatima za analizu konstrukcija. Metoda vlačnih trokuta preuzeta je iz prirode tj. od drveća. Cilj ovog diplomskog rada je da se za proizvoljno definirane dimenzije konzole promjenjivog poprečnog presjeka, gdje će prijelaz s većeg na manji promjer biti izveden kao kružno zaobljenje, eliptično zabljenje te prijelaz definiran pomoću metode vlačnih trokuta, provede proračun čvrstoće pomoću programskog paketa Abaqus, te da se usporede dobiveni faktori koncentracije naprezanja. Rad je podijeljen na devet dijelova ; poglavlja. U prvom, uvodnom dijelu, ukratko je objašnjena problematika rada i stvoren uvod za daljnji rad. U drugom dijelu, opisan je proces razvoja proizvoda i faze koje ga prate. Bilo je bitno da se u drugom dijelu rada opiše faza koncipiranja i stvaranja ideja, a jedan od dobrih načina prikupljanja ideja je priroda. U trećem je dijelu opisana biomimikrija i neki od najbolje poznatih primjera biomimikrije pa tako i učenje od drveća što nam je stvorilo uvod za četvrti dio rada. U četvrtom dijelu detaljno je opisana sama metoda vlačnih trokuta i dani su razni primjeri njezine moguće primjene. Peti dio sastoji se od analitičkog proračuna konzole opterećene na savijanje konstantnog poprečnog presjeka, a u šestom dijelu taj se analitički proračun potvrdio numeričkom analizom u programskom paketu Abaqus. Sedmi dio, kao srž ovog rada, sadržavao je numerički proračun konzole opterećene na savijanje promjenjivog poprečnog presjeka. U ovom se dijelu također proračunao faktor koncentracije naprezanja ; analitički i numerički. U osmom dijelu radila se usporedba faktora koncentracije naprezanja za različite prijelaze ; kružni prijelaz, eliptični prijelaz te za prijelaz definiran metodom vlačnih trokuta, a u devetom dijelu izveden je zaključak o dobivenim rezultatima.

razvoj proizvoda ; biomimikrija ; bionika ; metoda vlačnih trokuta ; numerička analiza konstrukcija ; metoda konačnih elemenata ; faktor koncentracije naprezanja.

nije evidentirano

engleski

Numerical Analysis of Structure Designed by the Method of Tensile Triangles

nije evidentirano

product development ; biomimcry, bionics ; method of tensile triangles ; numerical analysis of structure ; finite element method ; strees concentration factor.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

85

27.01.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet strojarstva i brodogradnje

Zagreb

Povezanost rada

Strojarstvo