Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 863723

Ektopično smješteni tumor doštitne žlijezde u toraksu – prikaz slučaja


Belančić Andrej; Mikolašević Ivana; Kukuljan Melita; Kupanovac Željko; Saftić Igor; Orlić Lidija
Ektopično smješteni tumor doštitne žlijezde u toraksu – prikaz slučaja // Medicina : glasilo Hrvatskoga liječničkoga zbora, Podružnica Rijeka, 53 (2017), 1; 111-116 doi:10.21860/medflum2017_173384 (podatak o recenziji nije dostupan, prikaz slučaja, ostalo)


Naslov
Ektopično smješteni tumor doštitne žlijezde u toraksu – prikaz slučaja
(Ectopic parathyroid tumor in thorax – case report)

Autori
Belančić Andrej ; Mikolašević Ivana ; Kukuljan Melita ; Kupanovac Željko ; Saftić Igor ; Orlić Lidija

Izvornik
Medicina : glasilo Hrvatskoga liječničkoga zbora, Podružnica Rijeka (0025-7729) 53 (2017), 1; 111-116

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prikaz slučaja, ostalo

Ključne riječi
Adenom doštitnih žlijezda ; ektopično smještene doštitne žlijezde ; karcinom doštitnih žlijezda ; primarni hiperparatireoidizam
(Ectopic parathyroid glands ; parathyroid adenoma ; parathyroid carcinoma ; primary hyperparathyroidism)

Sažetak
Cilj: Prikazati pacijenticu s primarnim hiperparatireoidizmom zbog ektopičnog smještenog tumora doštitne žlijezde u toraksu. Prikaz slučaja: 64-godišnja pacijentica s od ranije poznatom hipotireozom i hipertenzijom manifestirala se slikom normocitne anemije, bubrežne insuficijencije i smetnjama gutanja. Zbog navedenih simptoma učinjena je višeslojna kompjutorizirana tomografija (MSCT) toraksa koja je pokazala tvorbu u stražnjem gornjem medijastinumu, uz promjene na kostima i sumnju na sekundarizme. U sklopu nefrološke obrade uočene su izrazito visoke vrijednosti serumskog kalcija (> 3 mmol/L) i paratireoidnog hormona (PTH) (200 pmol/L), što je ukazalo da se najvjerojatnije radi o primarnom hiperparatireoidizmu. Učinjena je dodatna obrada: scintigrafija doštitnih žlijezda, punkcija navedene tvorbe i citološka analiza. Navedene dijagnostičke metode potvrdile su da se radi o primarnom hiperparatireoidizmu najvjerojatnije adenoma ektopično smještene doštitne žlijezde. Pacijentica je podvrgnuta operativnom zahvatu, torakotomiji te odstranjenju navedene tvorbe. Postoperativni kirurški tijek bio je uredan. U laboratorijskim nalazima javila se očekivana hipokalcemija, zbog sindroma „gladne kosti” koja je medikamentozno tretirana. Naknadno prispjeli patohistološki nalaz ukazao je na to da se radi o novotvorini doštitne žlijezde nesigurnog malignog potencijala. S obzirom na to da je jedini potpuno pouzdani pokazatelj zloćudne prirode bolesti nalaz metastaza, dijagnoza karcinoma nije se mogla postaviti. Vrijednosti PTH-a postoperativno su bile unutar referentnih vrijednosti. Tijekom praćenja pacijentice u razdoblju od pola godine nakon operativnog zahvata nije došlo do povrata bolesti. Zaključak: Primarni hiperparatireoidizam čest je endokrinološki poremećaj i o njemu treba razmišljati u svakodnevnom radu. Osim povećanih doštitnih žlijezda na tipičnom mjestu u vratu, moguć je razvoj i ektopčno smještenih doštitnih žlijezda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Klinički bolnički centar Rijeka

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Scopus


Citati