Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 863676

Izolari Antonija Milla s kartama hrvatskih otoka


Kljajić, Ivka; Razum, Matija
Izolari Antonija Milla s kartama hrvatskih otoka // Kartografija i geoinformacije : časopis Hrvatskoga kartografskog društva, 15 (2016), 25; 86-118 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Izolari Antonija Milla s kartama hrvatskih otoka
(The Isolarios by Antonio Millo with Maps of the Croatian Islands)

Autori
Kljajić, Ivka ; Razum, Matija

Izvornik
Kartografija i geoinformacije : časopis Hrvatskoga kartografskog društva (1333-896X) 15 (2016), 25; 86-118

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Antonio Millo, izolari, karte, hrvatski otoci
(Antonio Millo, isolarios, maps, Croatian islands)

Sažetak
Rad donosi životopis Antonija Milla, pomorca i kartografa. Rođen je početkom 16. stoljeća na grčkom otoku Milosu. Veći dio života proveo je ploveći Sredozemljem. U Veneciji je stekao kartografsku vještinu. U razdoblju od 1557. do 1591. izrađivao je i objavljivao portulanske karte, portulanske atlase i izolare. Od devet poznatih, u radu su opisana tri srodna Millova izolara u kojima se nalaze i karte hrvatskih otoka popraćene opisima otoka. Riječ je o izolarima koji se čuvaju u Nacionalnoj knjižnici sv. Marka (Biblioteca Nazionale Marciana) u Veneciji i Nacionalnom pomorskom muzeju (National Maritime Museum) u Greenwichu, u Londonu te o faksimilskom izdanju izolara izrađenog na temelju Millova rukopisnog primjerka izolara iz 1582. koji se nalazi u privatnoj zbirci Sylvie Ioannou. Dana je usporedba izolara i sadržaja karata hrvatskih otoka iz svih triju izolara s njihovim opisima. Posveta markizu Sforzi Pallaviciniju iz faksimilskog izdanja izolara objavljuje se u prijevodu na hrvatski jezik. Komparativnom analizom utvrđene su sličnosti i razlike u prikazu otoka Hvara na kartama iz svih triju izolara s opisom otoka iz faksimilskog izdanja izolara iz 1582. koji se donosi i u prijevodu na hrvatski jezik. Usporedbom sadržaja Millovih izolara s izolarima njegovih prethodnika te komparativnom analizom karata otoka Hvara utvrđen je Millov doprinos u poznavanju i prikazivanju hrvatskih otoka.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
GeodezijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivka Kljajić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Kljajić, Ivka; Razum, Matija
Izolari Antonija Milla s kartama hrvatskih otoka // Kartografija i geoinformacije : časopis Hrvatskoga kartografskog društva, 15 (2016), 25; 86-118 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Kljajić, I. & Razum, M. (2016) Izolari Antonija Milla s kartama hrvatskih otoka. Kartografija i geoinformacije : časopis Hrvatskoga kartografskog društva, 15 (25), 86-118.
@article{article, year = {2016}, pages = {86-118}, keywords = {Antonio Millo, isolarios, maps, Croatian islands}, journal = {Kartografija i geoinformacije : \v{c}asopis Hrvatskoga kartografskog dru\v{s}tva}, volume = {15}, number = {25}, issn = {1333-896X}, title = {The Isolarios by Antonio Millo with Maps of the Croatian Islands}, keyword = {Antonio Millo, isolarios, maps, Croatian islands} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Bibliographia Cartographica
  • Scopus
  • DOAJ - Directory of Open Access Journals
  • Academic Search Complete, GEOPHOKA