Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 863517

Analiza učinkovitosti za prvu primjenu inovativnog proizvoda u građevinarstvu


Buljat, Sara; Išlić, Krunoslav; Vojnović, Ivan
Analiza učinkovitosti za prvu primjenu inovativnog proizvoda u građevinarstvu, 2016. (dekanova nagrada).


Naslov
Analiza učinkovitosti za prvu primjenu inovativnog proizvoda u građevinarstvu
(Efficiency analysis of innovative product first application in the field of civil engineering)

Autori
Buljat, Sara ; Išlić, Krunoslav ; Vojnović, Ivan

Izvornik
Zagreb

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, dekanova nagrada

Godina
2016

Ključne riječi
Analiza učinkovitosti, BIM, prva primjena, inovativni građevinski proizvod
(Efficiency analysis, BIM, first application, innovative construction product)

Sažetak
Energetska učinkovitost, održiva gradnja te korištenje recikliranih resursa zajedno s obnovljivim izvorima energije postaju prioritetni smjerovi suvremenog procesa gradnje. U ovom radu se u skladu s postavljenim hipotezama i ciljevima istražuje da li navedene relacije koje su pronađene u literaturi vrijede i u slučaju gradnje ECO-SANDWICH® predgotovljenim sustavom ukoliko ga se uspoređuje s klasičnim sustavima gradnje opekom i armiranim betonom. Navedeno je provedeno na nekoliko studija slučajeva (case study) uz primjenu mjerenja i proračuna provedenih na zgradama koje su u fazi gradnje ili su već izgrađene. Pri tome se koristi BIM tehnologija za vremensko planiranje i kalkulaciju troškova gradnje te za generiranje ulaznih parametara korištenih u proračunu potrebne energije za grijanje i hlađenje zgrade. U radu se predlaže metoda za analizu učinkovitosti prve primjene inovativnog proizvoda u graditeljstvu uzimajući u obzir energetsku učinkovitost, vrijeme i troškove gradnje. Za vremensko planiranje koristi se ciklogram koji omogućava brzu optimalizaciju korištenja resursa u svrhu postizanja kontinuiranog rada na građevini. Usporedbom sustava gradnje korištenjem predgotovljenih zidnih panela tipa ECO-SANDWICH® s tradicionalnom gradnjom prikazanom u ovom radu, omogućuje se kompetentno odlučivanje u procesu gradnje od idejne faze do završetka životnog ciklusa zgrade, a sve prema načelima održivosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Građevinarstvo

Napomena
Mentorica: doc.dr.sc. Ivana Burcar Dunović Neposredni voditelj: doc.dr.sc. Bojan MilovanovićPOVEZANOST RADA


Ustanove
Građevinski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Buljat, Sara; Išlić, Krunoslav; Vojnović, Ivan
Analiza učinkovitosti za prvu primjenu inovativnog proizvoda u građevinarstvu, 2016. (dekanova nagrada).
Buljat, S., Išlić, K. & Vojnović, I. (2016) Analiza učinkovitosti za prvu primjenu inovativnog proizvoda u građevinarstvu. Zagreb. Dekanova nagrada.
@unknown{unknown, year = {2016}, keywords = {Efficiency analysis, BIM, first application, innovative construction product}, title = {Efficiency analysis of innovative product first application in the field of civil engineering}, keyword = {Efficiency analysis, BIM, first application, innovative construction product} }