Kvaliteta jaja različitih vrsta peradi (CROSBI ID 645445)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kralik, Zlata ; Ljuboja, Bojana
hrvatski
Kvaliteta jaja različitih vrsta peradi
Cilj rada bio je analizirati pokazatelje kvalitete jaja različitih vrsta domaće peradi (kokoši, pure, patke i guske). Masa jaja statistički se značajno razlikovala u ovisnosti o vrsti peradi (P<0, 001). Najveću masu jaja imale su guske (135, 84 g), zatim pure (83, 28 g), patke (77, 81 g) a najmanju kokoši (55, 78 g). Statistički značajna razlika utvrđena je i kod vrijednosti čvrstoće i debljine ljuske jaja (P<0, 001). Čvrstoća i debljina ljuske bila je najmanja kod kokošjih jaja (3, 02 kg/cm2 i 0, 401 mm) a najveća kod jaja gusaka (5, 58 kg/cm2 i 0, 558 mm). Boje žumanjka statistički se značajno razlikovala između jaja različitih vrsta peradi (kokoši=11, 95> pure=10, 55>guske=9, 50>patke=8, 95 ; P<0, 001). Visina bjelanjka bila je najveća kod guščjih (7, 05 mm) a najmanja kod kokošjih jaja (5, 43 mm), dok su HJ bile najveće kod jaja pura=74, 77, a najmanja kod jaja gusaka=61, 99 (P<0, 001). Vrijednosti pH bjelanjaka kretale su se od pH 8, 87 kod pura do pH 9, 10 kod pataka, dok su se pH vrijednosti žumanjaka kretale od pH 6, 39 (kokoši) do pH 6, 12 (patke) a razlike su bile statistički značajne (P<0, 001). Iz prikaza vrijednosti pokazatelja kvalitete jaja može se zaključiti da postoje varijacije s obzirom na vrstu peradi.
kvaliteta jaja ; kokoši ; pure ; patke ; guske
nije evidentirano
engleski
Quality of eggs of different poultry species
nije evidentirano
egg quality ; hen ; turkey ; duck ; goose
nije evidentirano
Podaci o prilogu
534-538.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma
Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
52. hrvatski i 12.međunarodni simpozij agronoma
poster
12.02.2017-17.02.2017
Dubrovnik, Hrvatska