Zdravstvena ispravnost mesa i mesnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije (CROSBI ID 645427)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Gjeldum, Ivana ; Ćurin, Katja ; Knezović, Zlatka ; Stipišić, Angela ; Mikrut, Antonija ; Laštre Primorac Danja
hrvatski
Zdravstvena ispravnost mesa i mesnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije
Uvod : Meso i mesni proizvodi su namirnice visoke biološke vrijednosti koje se u prosjeku konzumira više puta tjedno od najranije dobi do duboke starosti. Konzumiraju se razlučite vrste mesa i mesnih proizvoda ( pureće, pileće, teleće, juneće, goveđe, kozje .ovčje, meso divljači ) različite nutritivne vrijednosti. Izuzetno je bitna uloga moderne prehrambene tehnologije u očuvanju nutritivnih svojstava i zdravstvene ispravnosti hrane. Analiza i praćenje nutritivnih vrijednosti i zdravstvene ispravnosti hrane te izmjena podataka između institucija zdravstvene službe i institucija prehrambene tehnologije su od iznimnog javno zdravstvenog značenja. Nutritivna vrijednost , kemijska i mikrobiološka ispravnost hrane su „ conditio sine qua non „ uvjet bez kojega .nema pomaka u unaprijeđenju zdravog načina prehrane. Materijali i metode rada: Cilj rada je bio utvrditi dominantne pokazatelje zdravstvene neispravnosti mesa i mesnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza i trend kretanja zdravstveno neispravnih uzoraka u razdoblju od 2005. do 2015.godine na području Splitsko –dalmatinske Županije. Uzorke mesa i mesnih proizvoda za ispitivanje zdravstvene ispravnosti je dostavila Sanitarna inspekcija sa terena prema metodama i utvrđenim zakonima i pravilnicima Republike Hrvatske. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ su ispitani mikrobiološki i kemijski pokazatelji zdravstvene ispravnosti mesa i mesnih proizvoda prema pravilima struke i akreditiranim metodama. Rezultat: Podaci su uspoređeni sa sličnim istraživanjem koje je u Nastavnom ZJZSDŽ provedeno od 1992. do 2001.godine. Utvrđeno je da se je nastavio trend pada broja mikrobiološki i kemijski neispravnih uzoraka mesa i mesnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije. Zaključak: Rezultati analiza ukazuju da je praćenje zdravstvene ispravnosti koja utječe i na nutritivni vrijednost mesa i mesnih proizvoda učinkovito i da ga treba nastaviti, radi zaštite i jačanja zdravlja brojnih konzumenata
meso, mesni proizvodi, nutritivna ispravnost hrane, zdravstvena ispravnost hrane, javno zdravstvo
nije evidentirano
engleski
AFETY OF MEAT AND MEAT PRODUCTS DOMESTIC PRODUCTION AND AND IMPORTED IN THE AREA SPLIT - DALMATIA COUNTY
nije evidentirano
meat, meat products, nutritive value of food, foodsafety, publichealth
nije evidentirano
Podaci o prilogu
43-43.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
4.Međunarodni kongres nutricionista Zbornik sažetaka
Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma
Zagreb: Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma
978-953-59317-0-6
Podaci o skupu
Nepoznat skup
poster
29.02.1904-29.02.2096