Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Zdravstvena ispravnost mesa i mesnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije (CROSBI ID 645427)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Gjeldum, Ivana ; Ćurin, Katja ; Knezović, Zlatka ; Stipišić, Angela ; Mikrut, Antonija ; Laštre Primorac Danja Zdravstvena ispravnost mesa i mesnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije // 4.Međunarodni kongres nutricionista Zbornik sažetaka / Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma (ur.). Zagreb: Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, 2015. str. 43-43

Podaci o odgovornosti

Gjeldum, Ivana ; Ćurin, Katja ; Knezović, Zlatka ; Stipišić, Angela ; Mikrut, Antonija ; Laštre Primorac Danja

hrvatski

Zdravstvena ispravnost mesa i mesnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije

Uvod : Meso i mesni proizvodi su namirnice visoke biološke vrijednosti koje se u prosjeku konzumira više puta tjedno od najranije dobi do duboke starosti. Konzumiraju se razlučite vrste mesa i mesnih proizvoda ( pureće, pileće, teleće, juneće, goveđe, kozje .ovčje, meso divljači ) različite nutritivne vrijednosti. Izuzetno je bitna uloga moderne prehrambene tehnologije u očuvanju nutritivnih svojstava i zdravstvene ispravnosti hrane. Analiza i praćenje nutritivnih vrijednosti i zdravstvene ispravnosti hrane te izmjena podataka između institucija zdravstvene službe i institucija prehrambene tehnologije su od iznimnog javno zdravstvenog značenja. Nutritivna vrijednost , kemijska i mikrobiološka ispravnost hrane su „ conditio sine qua non „ uvjet bez kojega .nema pomaka u unaprijeđenju zdravog načina prehrane. Materijali i metode rada: Cilj rada je bio utvrditi dominantne pokazatelje zdravstvene neispravnosti mesa i mesnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza i trend kretanja zdravstveno neispravnih uzoraka u razdoblju od 2005. do 2015.godine na području Splitsko –dalmatinske Županije. Uzorke mesa i mesnih proizvoda za ispitivanje zdravstvene ispravnosti je dostavila Sanitarna inspekcija sa terena prema metodama i utvrđenim zakonima i pravilnicima Republike Hrvatske. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ su ispitani mikrobiološki i kemijski pokazatelji zdravstvene ispravnosti mesa i mesnih proizvoda prema pravilima struke i akreditiranim metodama. Rezultat: Podaci su uspoređeni sa sličnim istraživanjem koje je u Nastavnom ZJZSDŽ provedeno od 1992. do 2001.godine. Utvrđeno je da se je nastavio trend pada broja mikrobiološki i kemijski neispravnih uzoraka mesa i mesnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije. Zaključak: Rezultati analiza ukazuju da je praćenje zdravstvene ispravnosti koja utječe i na nutritivni vrijednost mesa i mesnih proizvoda učinkovito i da ga treba nastaviti, radi zaštite i jačanja zdravlja brojnih konzumenata

meso, mesni proizvodi, nutritivna ispravnost hrane, zdravstvena ispravnost hrane, javno zdravstvo

nije evidentirano

engleski

AFETY OF MEAT AND MEAT PRODUCTS DOMESTIC PRODUCTION AND AND IMPORTED IN THE AREA SPLIT - DALMATIA COUNTY

nije evidentirano

meat, meat products, nutritive value of food, foodsafety, publichealth

nije evidentirano

Podaci o prilogu

43-43.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

4.Međunarodni kongres nutricionista Zbornik sažetaka

Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma

Zagreb: Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma

978-953-59317-0-6

Podaci o skupu

Nepoznat skup

poster

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita