Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj korištenja biofortificiranog kukuruza u hrani za nesilice na kvalitetu jaja kokoši hrvatice (CROSBI ID 645421)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Kralik, Zlata ; Lončarić, Zdenko ; Grčević, Manuela ; Radišić, Žarko ; Galović, Dalida ; Cimerman, Emilija Utjecaj korištenja biofortificiranog kukuruza u hrani za nesilice na kvalitetu jaja kokoši hrvatice // Zbornik radova 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 528-533

Podaci o odgovornosti

Kralik, Zlata ; Lončarić, Zdenko ; Grčević, Manuela ; Radišić, Žarko ; Galović, Dalida ; Cimerman, Emilija

hrvatski

Utjecaj korištenja biofortificiranog kukuruza u hrani za nesilice na kvalitetu jaja kokoši hrvatice

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka selenom i cinkom biofortificiranog kukuruza u hranu kokoši na kvalitetu konzumnih jaja i sadržaj navedenih mikroelemenata u jestivom dijelu jajeta. U istraživanju je korišteno 60 nesilica pasmine hrvatica. Nesilice su podijeljene u četiri pokusne skupine. Kontrolna A skupina te tri pokusne skupine B, C i D, kod kojih je kukuruz u smjesi bio biofortificiran s cinkom i različitim razinama selena. Sve smjese sadržavale su 56, 5% kukuruza. Nakon konzumacije smjesa u trajanju od 5 tjedana u jajima su određene koncentracije cinka i selena te je određena kvalitete jaja i oksidacija lipida. Analiza jaja skladištenih 3 dana u hladnjaku na +4°C pokazala je da su korišteni tretmani statistički značajno utjecali na većinu pokazatelja kvalitete jaja (P<0, 05), osim debljine ljuske i pH bjelanjka gdje su vrijednosti bile ujednačene (P=0, 06 i P=0, 138). Oksidacija lipida u žumanjcima jaja čuvanih 3 dana nije bila statistički značajna (P>0, 05). Utvrđeno je da na sadržaj cinka i selena u bjelanjcima i žumanjcima jaja statistički značajan utjecaj imaju korišteni hranidbeni tretmani (P<0, 05). Korištenjem kukuruza biofortificiranog sa cinkom i/ili selenom u obrocima kokoši nesilica može se utjecati na bolju opskrbljenost ovih mikroelemenata u jestivom djelu jaja, uz optimalnu vanjsku i unutarnju kvalitetu jaja.

biofortifikacija ; kokoš hrvatica ; selen ; cink ; kvaliteta jaja

nije evidentirano

engleski

The impact of biofortified corn in feed for laying hens on Hrvatica hens’ egg quality

nije evidentirano

biofortification ; hrvatica hen ; selenium ; zinc ; egg quality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

528-533.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma

Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2459-5543

Podaci o skupu

52. hrvatski i 12.međunarodni simpozij agronoma

poster

12.02.2017-17.02.2017

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)