Prehrana i Alzheimerova bolest (CROSBI ID 409326)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Sudar, Valentina
Čačić Kenjerić, Daniela
hrvatski
Prehrana i Alzheimerova bolest
Alzheimerova bolest je kronična neurodegenerativna bolest koja svojim napredovanjem dovodi do gubitka pamćenja, promjena ponašanja i osobnosti, poremećaja govornih i motoričkih vještina. Progresijom bolesti dolazi do odumiranja neurona na području hipokampusa, entorinalnog i temporalnog korteksa. Bolest se postupno razvija i u prosjeku prođe oko deset godina od dijagnoze do smrti. Postoji mnoštvo čimbenika koji mogu utjecati na razvoj AD (Alzheimerova bolest) a najvažniji su dob i spol. Obično se javlja u dobi preko 65 godina i dvostruko je češća u žena. Mogućnost oboljevanja značajno se povećava sa starošću jer sa starenjem dolazi do izlaganja neurona povećanom oksidativnom stresu. Stil života također igra ulogu u razvoju bolesti, osobe sa višim stupnjem obrazovanja, fizički aktivne osobe, osobe koje se vole socijalizirati imaju manji rizik od oboljenja i pojave bolesti u ranijoj dobi. Rana dijagnoza nije moguća, pacijenti se liječe prekasno tretmanima koji značajno ne doprinose usporavanju bolesti. Postoji sve više studija koje ukazuju na pozitivan utjecaj određenih komponenti hrane poput omega-3 masnih kiselina, mineralnih tvari poput željeza i selenija, određenih vitamina koji bi mogli utjecati na prevenciju opadanja kognitivnih sposobnosti. Nadalje, mediteranski tip prehrane dokazano smanjuje rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti. Cilj ovoga rada je prikazati utjecaj pojedinih komponenata hrane kao potencijalne prevencije razvoja Alzheimerove bolesti.
Alzheimerova bolest ; oksidativni stres ; omega-3 masne kiseline ; mediteranska prehrana ; opadanje kognitivnih sposobnosti
nije evidentirano
engleski
Nutrition and Alzheimer’s disease
nije evidentirano
Alzheimer’s disease ; oxidative stress ; Omega-3 fatty acids ; Mediterranean diet ; cognitive impairment
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
21.02.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek, Hrvatska