Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prehrana i Alzheimerova bolest (CROSBI ID 409326)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Sudar, Valentina Prehrana i Alzheimerova bolest / Čačić Kenjerić, Daniela (mentor); Osijek, Hrvatska, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Sudar, Valentina

Čačić Kenjerić, Daniela

hrvatski

Prehrana i Alzheimerova bolest

Alzheimerova bolest je kronična neurodegenerativna bolest koja svojim napredovanjem dovodi do gubitka pamćenja, promjena ponašanja i osobnosti, poremećaja govornih i motoričkih vještina. Progresijom bolesti dolazi do odumiranja neurona na području hipokampusa, entorinalnog i temporalnog korteksa. Bolest se postupno razvija i u prosjeku prođe oko deset godina od dijagnoze do smrti. Postoji mnoštvo čimbenika koji mogu utjecati na razvoj AD (Alzheimerova bolest) a najvažniji su dob i spol. Obično se javlja u dobi preko 65 godina i dvostruko je češća u žena. Mogućnost oboljevanja značajno se povećava sa starošću jer sa starenjem dolazi do izlaganja neurona povećanom oksidativnom stresu. Stil života također igra ulogu u razvoju bolesti, osobe sa višim stupnjem obrazovanja, fizički aktivne osobe, osobe koje se vole socijalizirati imaju manji rizik od oboljenja i pojave bolesti u ranijoj dobi. Rana dijagnoza nije moguća, pacijenti se liječe prekasno tretmanima koji značajno ne doprinose usporavanju bolesti. Postoji sve više studija koje ukazuju na pozitivan utjecaj određenih komponenti hrane poput omega-3 masnih kiselina, mineralnih tvari poput željeza i selenija, određenih vitamina koji bi mogli utjecati na prevenciju opadanja kognitivnih sposobnosti. Nadalje, mediteranski tip prehrane dokazano smanjuje rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti. Cilj ovoga rada je prikazati utjecaj pojedinih komponenata hrane kao potencijalne prevencije razvoja Alzheimerove bolesti.

Alzheimerova bolest ; oksidativni stres ; omega-3 masne kiseline ; mediteranska prehrana ; opadanje kognitivnih sposobnosti

nije evidentirano

engleski

Nutrition and Alzheimer’s disease

nije evidentirano

Alzheimer’s disease ; oxidative stress ; Omega-3 fatty acids ; Mediterranean diet ; cognitive impairment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

21.02.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija