Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj rane defolijacije na neke kvalitativne karakteristike grožđa i mošta kultivara Merlot (CROSBI ID 645378)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Kujundžić, Toni ; Horvat, Dražen ; Turalija, Alka ; Drenjančević, Mato ; Jukić, Vladimir Utjecaj rane defolijacije na neke kvalitativne karakteristike grožđa i mošta kultivara Merlot // Zbornik sažetaka, 52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma / Sonja Vila ; Zvonko Antunović (ur.). Dubrovnik: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 243-244

Podaci o odgovornosti

Kujundžić, Toni ; Horvat, Dražen ; Turalija, Alka ; Drenjančević, Mato ; Jukić, Vladimir

hrvatski

Utjecaj rane defolijacije na neke kvalitativne karakteristike grožđa i mošta kultivara Merlot

Utjecaj rane defolijacije na neke kvalitativne pokazatelje grožđa i mošta kultivara Merlot (Vitis vinifera L.) istraživan je tijekom 2013. godine na području vinogradarske regije Istočna kontinentalna Hrvatska, podregija Podunavlje, vinogorje Baranja (Karanac) i Srijem (Ilok). Uzgojni oblik je Guyot. Vremenske prilike pogodovale su uzgoju vinove loze i proizvodnji grožđa na obje lokacije. Pokusi su postavljeni po slučajnom bloknom rasporedu s tri tretmana u tri repeticije (kontrolni tretman – bez defolijacije, defolijacija tri lista i defolijacija šest listova od osnove mladice neposredno pred početak cvatnje - E-L faze 16- 17). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni analizom varijance. Temeljem dobivenih rezultata utvrđena je statistički značajna razlika za pokazatelj sadržaj šećera u moštu između lokacija. Za druge istraživane pokazatelje nisu utvrđene statistički značajne razlike niti između lokacija niti između ispitivanih tretmana. Najveći sadržaj šećera izmjeren je u Iloku kod kontrolnog tretmana i tretmana s tri uklonjena lista (96, 7 °Oe). Sadržaj ukupnih polifenola varirao je od 1487 mg/kg kod kontrolnog tretmana u Iloku do 2159 mg/kg kod tretmana s šest uklonjenih listova na istoj lokaciji. Kod tretmana s šest uklonjenih listova u Karancu utvrđen je najveći sadržaj ukupnih antocijana (1134 mg/kg). Tretman s tri uklonjena lista na lokaciji u Karancu odlikovao se najsnažnijom antioksidativnom aktivnošću (343 mg/kg GAE).

Merlot ; rana defolijacija ; mošt ; fenolni spojevi

nije evidentirano

engleski

The influence of early leaf removal on some quality parameters of must and grapes varieties Merlot

nije evidentirano

Merlot ; early leaf removal ; must ; phenolic compounds

nije evidentirano

Podaci o prilogu

243-244.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka, 52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma

Sonja Vila ; Zvonko Antunović

Dubrovnik: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

52nd Croatian & 12th International Symposium on Agriculture

predavanje

12.02.2017-17.02.2017

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)