Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 862749

Književnost ranoga novovjekovlja u Boki kotorskoj. Hrestomatija za studente. Tekstovi, pisci, dokumenti


Franić Tomić, Viktoria; Novak, Slobodan Prosperov
Književnost ranoga novovjekovlja u Boki kotorskoj. Hrestomatija za studente. Tekstovi, pisci, dokumenti
Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada, 2015


Naslov
Književnost ranoga novovjekovlja u Boki kotorskoj. Hrestomatija za studente. Tekstovi, pisci, dokumenti
(Literature of Kotor Region in the Early Modern Time. Reader for Students. Texts, Authors and Documents.)

Autori
Franić Tomić, Viktoria ; Novak, Slobodan Prosperov

Izdavač
Hrvatska sveučilišna naklada

Grad
Zagreb

Godina
2015

Stranica
352

ISBN
9789531692724

Ključne riječi
Boka kotorska, renesansna književnost, barok i prosvjetiteljstvo, kulturna povijest, povijest književnosti, Ludovik Paskalić, Andrija Zmajević, Stjepan Zanović
(Kotor Region, Renaissance literature, Baroque and Enlightenment, cultural history, history of literature, Ludovik Paskalić, Andrija Zmajević, Stjepan Zanović)

Sažetak
Knjiga Književnost ranoga novovjekovlja u Boki kotorskoj do danas je najobuhvatniji, intertekstualni udžbenički prikaz starijega književnog stvaralaštva na tlu Boke kotorske osobito u razdoblju ranoga novog vijeka. Djelo je važan doprinos cjelovitosti hrvatske književnosti i ne postoji do danas slično izdanje ne samo o Boki kotorskoj nego bilo kojoj drugoj područnoj dionici starije hrvatske književnosti. Autori u opsežnom Uvodu u ranonovovjekovnu književnost Boke kotorske donose do danas najopsežniji historiografski pogled na književnost renesanse, baroka i prosvjetiteljstva na tlu Boke kotorske. U bibliografskim , arhivskim i bibliotečnim dijelovima knjige donose se vrlo precizni uvidi u sve važnije pisane i tiskane izvore iz brojnih institucija u Boki kotorskoj, zatim u Splitu i Zagrebu. Ti uvidi na svoj su način prave znanstvene minijature jer ukazuju na izvore po kojima je knjiga nastala. Radi se o slabo poznatoj građi koja nije integrirana u hrvatski književni korpus. Djelo je opskrbljeno mnemotehničkim pomagalima od kojih su najupečatljivije paralelne kronološke tablice događaja u Boki kotorskoj i Europi. U središnjem hrestomatijskom dijelu izdvojeni su karakteristični odlomci iz djela brojnih književnika ali također i dokumenti koji osvjetljavaju ovu epohu i prostor. Posebna pozornost posvećena je rodnoj problematici, nefikcionalnim tekstovima. Svi odlomci komentirani su na marginama ali i biografskim podacima o autorima i podacima o nastanku tekstova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski studiji, Zagreb