Utjecaj načina ekstrakcije na prinos fenola iz praha crnoplonde aronije (CROSBI ID 645292)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Dobričević, Nadica ; Bilić, Daniela Patricia ; Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan
hrvatski
Utjecaj načina ekstrakcije na prinos fenola iz praha crnoplonde aronije
Cilj istraživanja bio je utvrditi razlike između načina ekstrakcije, klasične i ultrazvukom, praha crnoplodne aronije (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott) te mogućnosti upotrebe ultrazvuka visokog intenziteta. Uzorci praha crnoplodne aronije pod tretmanom s ultrazvukom visokog intenziteta imali su značajno veći sadržaj svih analiziranih bioaktivnih komponenti. Najveće vrijednosti za vitamin C dobivene su ultrazvučnom ekstrakcijom u vremenu od 30 minuta. Ultrazvuk visokog intenziteta značajno je utjecao na povećanje sadržaja ukupnih fenola. Tretmanom od 30 minuta ekstrahirano je 41, 46 % više ukupnih fenola za razliku od klasične ekstrakcije. Primjena ultrazvuka visokog intenziteta značajno je smanjila vrijeme potrebno za ekstrakciju biljnog materijala.
prah aronije, bioaktivni spojevi, ultrazvuk visokog intenziteta, klasična ekstrakcija, antioksidacijski kapacitet
nije evidentirano
engleski
The influence of extraction method on the phenol yield from chokeberry powder
nije evidentirano
chokeberry powder, bioactive compounds, high intensity ultrasound, classic extraction, antioxidant capacity
nije evidentirano
Podaci o prilogu
680-683.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova
Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
52. hrvatski i 12.međunarodni simpozij agronoma
predavanje
12.02.2017-17.02.2017
Dubrovnik, Hrvatska