Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 862419

Druga strana medalje : konstrukcija i metrijske karakteristike Upitnika negativnog ponašanja trenera (UNPT)


Greblo Jurakić, Zrinka; Keresteš, Gordana
Druga strana medalje : konstrukcija i metrijske karakteristike Upitnika negativnog ponašanja trenera (UNPT) // Psihologijske teme, 26 (2017), 2; 377-396 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Druga strana medalje : konstrukcija i metrijske karakteristike Upitnika negativnog ponašanja trenera (UNPT)
(The other side of the medal : Development and metric characteristics of Negative Coaching Behavior Questionnaire (NCBQ))

Autori
Greblo Jurakić, Zrinka ; Keresteš, Gordana

Izvornik
Psihologijske teme (1332-0742) 26 (2017), 2; 377-396

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Stilovi rukovođenja, sport, trener, sportaši, psihometrijske karakteristike
(Leadership style, sport, coach, athletes, psychometric properties)

Sažetak
U sportu, pobjeda i poraz se obično smatraju najrelevantnijim kriterijem procjene kompetentnosti sportskih trenera. Posljedično, negativna ponašanja trenera se nerijetko ignoriraju, što naročito dolazi do izražaja u slučajevima kada su takvi oblici ponašanja povezani sa sportskim uspjehom. S obzirom da su postojeći mjerni instrumenti dominantno namijenjeni procjeni pozitivnih aspekata trenerovog stila rukovođenja, osnovni cilj istraživanja bio je konstruirati i validirati upitnik Negativnog ponašanja trenera (UNPT). Dodatni cilj bio je ispitati razlikuju li se sportaši timskih i individualnih sportova u percepciji trenerovog ponašanja. Upitnik NPT se sastoji od 13 čestica raspoređenih na tri podljestvice: Neosjetljivost za osobnu dobrobit sportaša, Negativna povratna informacija i Usmjerenost na rezultat. U istraživanju u kojem su utvrđene psihometrijske karakteristike upitnika (faktorska struktura, pouzdanost, osjetljivost, konvergentna i divergentna valjanost) sudjelovali su studenti i studentice Kineziološkog fakulteta (n = 181). Rezultati istraživanja pokazali su da je UNPT valjan i pouzdan mjerni instrument koji se može koristiti u različitim istraživanjima u području sporta. Sukladno očekivanjima, veća zastupljenost negativnih i manja zastupljenost pozitivnih ponašanja trenera utvrđena je kod sudionika timskih sportova. Rezultati upućuju na potrebu za daljnjim istraživanjem uzroka, korelata i posljedica različitih oblika ponašanja sportskih trenera.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb,
Hrvatski studiji, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • EBSCO
  • DOAJ
  • ProQuest