Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena računalnih korpusa u nastavi engleskog jezika struke (CROSBI ID 645237)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Rajh, Ivanka ; Parizoska Jelena Primjena računalnih korpusa u nastavi engleskog jezika struke. 2017

Podaci o odgovornosti

Rajh, Ivanka ; Parizoska Jelena

hrvatski

Primjena računalnih korpusa u nastavi engleskog jezika struke

U učenju i poučavanju engleskoga kao stranog jezika ističe se važnost korištenja autentičnih materijala u nastavi jer tako učenici dobivaju uvid u stvarnu jezičnu upotrebu, a to je u skladu s pristupom koji zagovara učenje zasnovano na podacima (engl. data-driven learning, Johns 1990). Zahvaljujući razvoju informacijskih tehnologija, u nastavi su sve zastupljeniji računalni korpusi. Osim što sadrže autentičan jezični materijal, glavne prednosti računalnih korpusa u odnosu na ručno skupljeni materijal jesu njihova veličina (nekoliko stotina milijuna pa i milijardi pojavnica) i mogućnost dobivanja pouzdanih frekvencijskih podataka. U nastavi engleskoga kao jezika struke korpusi se često primjenjuju za učenje vokabulara. Na primjer, računalni korpus može poslužiti za dobivanje podataka o frekvenciji leksičkih jedinica, njihovoj upotrebi i kolokacijskom potencijalu, a na temelju kojih se mogu sastaviti zadaci za učenje i vježbanje vokabulara. Međutim, u nastavi engleskog jezika struke na visokoškolskim ustanovama u Hrvatskoj računalni korpusi razmjerno se rijetko primjenjuju. Cilj je ovoga rada pokazati mogućnosti primjene računalnih korpusa u nastavi engleskog jezika struke. Točnije, na primjeru slobodno dohvatljivog korpusa SkELL (Sketch Engine for Language Learning ; 1, 5 milijardi riječi) pokazat ćemo koje se vrste jezičnih podataka mogu dobiti za izradu vježbi vokabulara u nastavi poslovnog engleskog jezika. Također ćemo pokazati nekoliko glavnih prednosti velikih, općih računalnih korpusa u odnosu na specijalizirane korpuse engleskog jezika struke. Jedna je od njih i ta da računalni korpus može poslužiti ne samo kao pouzdan alat za dobivanje podataka o značenju i upotrebi jezičnih jedinica, već ga studenti mogu sami pretraživati i sastavljati vlastite korpuse. To znači da uz nastavnikove smjernice i pomoć mogu istraživati jezik, što im ujedno daje veću samostalnost u učenju.

engleski jezik struke, nastavni materijali, poslovni engleski jezik, računalni korpusi, vježbe vokabulara

nije evidentirano

engleski

The application of corpora in ESP teaching

nije evidentirano

ESP, teaching materials, business English, corpora, vocabulary exercises

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2017.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

II. međunarodna konferencija Udruge nastavnika jezika struke na visokoškolskim ustanovama "Od teorije do prakse u jeziku struke"

predavanje

17.02.2017-18.02.2017

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Filologija